Kerken         


Toeristisch Utrecht

Utrecht heeft vele attracties voor de toeristen, maar ook voor de rasechte Utrechters zelf. Deze attracties kunnen zowel binnen als buiten zijn. Op deze pagina wil ik je een aantal van deze activiteiten laten zien.

 • Domtoren beklimmen

 • Waterfietsen

 • Spoorwegmuseum


 • Domtoren beklimmen

  Als je boven op de Domtoren staat heb je een schitterend uitzicht over Utrecht en omstreken. Je moet hiervoor wel eerst 465 traptreden omhoog klimmen.

  De Domtoren van Utrecht

  Dit kan uitsluitend onder begeleiding van een gids. Een rondleiding in de Domtoren start in het Bezoekerscentrum RonDom. In RonDom houdt de gids zijn inleiding op de tour en daarna vertrek je naar de toren. Voor informatie over openingstijden e.d. kijk op website: www.domtoren.nl

  Terug naar het begin

  Waterfietsen

  In het hartje van Utrecht kan je, van mei tot en met september, waterfietsen huren. Je fietst rustig over het water terwijl je Utrecht eens van een andere kant bekijkt. Hierbij passeer je mooie bruggetjes, trapgevels en heb je een leuk uitzicht op de terrassen langs de werf. Je krijgt een route mee die je over de grachten van Utrecht voert.

  Waterfietsen in Utrecht

  De waterfietsen kan je per uur huren bij Canal Bike. De steiger van dit verhuurbedrijf ligt aan de Oudegracht, voor de Bibliotheek. Meer informatie over prijzen vind je op de website van Canal Bike.

  Terug naar het begin

  Spoorwegmuseum

  Als je gek bent op treinen of gewoon een leuke dag weg wilt met de kinderen: ga eens kijken bij het Spoorwegmuseum. Het museum werd in 1927 opgericht en was aanvankelijk ondergebracht in een van de Hoofdgebouwen van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht. De collectie omvatte voornamelijk afbeeldingen, documentatie en attributen. In de jaren dertig werden de eerste initiatieven genomen tot behoud van oud spoorwegmaterieel van historisch belang. Als gevolg van de oorlogsomstandigheden ging een deel hiervan alsnog verloren.

  Na tijdelijk ondergebracht te zijn geweest in het Rijksmuseum te Amsterdam, kon het museum in de jaren vijftig weer terugkeren naar Utrecht. Het in 1939 gesloten Maliebaanstation bleek een geschikte locatie. Na een verbouwing opende het museum in 1954 zijn deuren. Er was hier veel meer ruimte om de collectie aan het publiek te tonen. Ook kon er nu historisch materieel opgesteld worden ter bezichtiging. Tot 2003 was de lange rij historische stoomlocomotieven langs het eerste perron het meest in het oog vallende deel van deze collectie.

  In 1988-1989 vond een grote verbouwing plaats. De inrichting van het stationsgebouw werd geheel vernieuwd en volgens de toen moderne inzichten ingericht. Deze inrichting heeft tot 2003 bestaan. In 2002 viel het besluit het museum opnieuw ingrijpend te verbouwen. September 2003 werd het museum gesloten om het terug te brengen in de 19e eeuwse staat. De Koninklijke wachtkamer, afkomstig uit het in 1973 gesloopte station Den Haag Staatsspoor, kreeg ook een plaats. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het spoorwegmuseum.

  Terug naar het begin