Weblog

Vakantie in Denemarken en Duitsland

IJsselstein - 3 september 2019

WL 2019, oneindige brug Århus Terwijl Nederland de tweede hittegolf van dit jaar beleefde, waren wij op vakantie in Denemarken en Duitsland. Als eerste zijn we naar Århus geweest. Århus is een havenstad aan de noordoostkust van Jutland, het vasteland van Denemarken. Het is de op een na grootste stad van het land. De stad behoort tot de regio Midden-Jutland. We zaten in hotel "Scandic the Mayor". Een goed hotel op een prima locatie. Een hoofdattractie voor toeristen is "Den Gamle By" (Deens voor De Oude Stad), een openluchtmuseum met oude gebouwen uit de Deense geschiedenis, die uit het hele land verzameld zijn. Door de stad heen lopen acteurs met kleding uit die tijd en wij kregen bij een huis een bordje met een stamppot aangeboden uit die tijd. Was erg leuk. Een andere attractie is de oneindige brug, in het Deens heet het Den Uendelige Bro. Dit is een ronde brug waar je oneindig op kunt wandelen. De brug is ontworpen in het kader van het Sculpture by the Sea festival in Århus. De brug heeft een doorsnede van 60 meter en een omtrek van 180 meter. En het weer was ook prima. Zo'n 25 graden met veel zon. Verder is het een gezellige stad met veel terrasjes. Op de tweede avond kwam op één van die terrasjes een Deense man naast ons zitten die een praatje met ons aanknoopte. Deze man reisde veel, maar was zelf nog nooit bij de oneindige brug in zijn eigen stad geweest. We hebben hem aangeraden om dat toch eens te doen.

WL 2019, oude Elbetunnel Na drie dagen zijn we teruggereden naar Hamburg in Duitsland. Hier waren we ruim 1,5 jaar in december al eens geweest, maar het leek ons leuk om ook in de zomer eens terug te komen. We hadden weer voor Baseler Hof gekozen. Die was de vorige keer goed bevallen en nu hadden we ook weer een goede kamer. Met een balkonnetje. Dit keer deden we een tweede poging om op de St. Michaeliskirche van het uitzicht te genieten. Nu lukte dat wel. We hadden een schitterend uitzicht over de stad. De vorige keer mislukte dat vanwege de sneeuw die toen viel. Naar boven kan je de lift of de trap nemen. Wij hadden de lift naar boven genomen en de trap naar beneden. Dan loop je langs de klokken. Ik wilde nog een foto maken maar de klokken begonnen te luiden. Ik ben maar snel met mijn vingers in mijn oren verder naar beneden gelopen. Daarna zijn we naar de St. Pauli-Landungsbrücken. Nu was het daar super gezellig langs het water, met allemaal terrasjes en rondvaartboten die af en aan gingen. Wij hebben ook een grote rondvaart door de haven gemaakt. We kwamen langs een containerhaven waar enorme schepen met containers lagen. Een binnenvaartschip die langs zo'n schip lag leek wel een speelgoedscheepje. Ook hebben we één van die dagen in Hamburg de oude Elbetunnel bezocht. Daar kan je gewoon nog in. Je kan met vier grote liften naar beneden en dan kan je 426 meter onder de Elbe door naar de andere kant lopen. De tunnel ligt op 24 meter diepte beneden de wateroppervlakte. Nu wordt dat nog alleen gebruikt voor wandelaars, fietsers en kleine motorvoertuigen. De auto's gaan inmiddels door de nieuwere Elbetunnel. Het weer in Hamburg was gewoonweg heet. Twee dagen 33 en 34 graden gehad. De laatste dage was het door de regen wat afgekoeld naar 26 graden, wat prima is voor een stedentrip. Na drie dagen Hamburg zijn we weer teruggereden naar de camping in Plasmolen en daar nog van het weekend genoten.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Hitterecord, 40 graden in Nederland

IJsselstein - 29 juli 2019

We hebben een tropische week achter de rug wat betreft het weer. Een landelijke hittegolf (de 27ste) en op het hoogtepunt voor het eerst in Nederland boven de 40 graden. Niet normaal. De hittegolf begon op 22 juli en duurde tot en met 27 juli. Nu zijn hittegolven niet meer zo bijzonder maar deze week regende het hitterecords. In De Bilt werd op 24 juli het record van 35,8 graden (19 juli 2006) verbroken toen het daar 36,4 graden werd. Een dag erna ging er nog een schepje boven op; in De Bilt werd het 37,5 graden. Het record van de warmste nacht werd daarna ook verbroken in De Bilt. Die ging van 22,4 (26 juli 2018) naar 22,9 graden. In Gilze Rijen werd de hoogste temperatuur die ooit gemeten is vastgesteld op 40,7 graden. Het was de eerste keer dat het in Nederland meer dan 40 graden werd. Ook in Wilhelminadorp, Woensdrecht, Eindhoven, Arcen, Hupsel en Twenthe werd de 40 graden grens gepasseerd. Het absolute warmterecord uit Warnsveld van 38,6 op 23 augustus 1944 ging daardoor na ruim 75 jaar ruimschoots uit de boeken.

40 graden grens gepasseerd in Nederland

Ook de nachten waren tropisch. Op meerdere plaatsen bleef de temperatuur dik boven de 20 graden wat echte plaknachten tot gevolg had. Het is wel toevallig, vorig jaar was het rond deze tijd ook heel warm.

Dit hitte zorgde hier en daar ook wel voor problemen. Zo moest er door de brandweer stallen gekoeld worden omdat de eigen ventilatie de hitte niet aankon of helemaal was uitgevallen. Wat vele dode varkens en kippen tot gevolg had. Sommige bruggen gingen niet meer goed open en dicht door het uitzetten door de hitte en werd een smogalarm afgegeven vanwege de slechte luchtkwaliteit als gevolg van de vorming van ozon in de lucht. Maar de hitte is nu voorbij en hebben we gewoon lekker zomerweer.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Vakantie en de Vierdaagsefeesten in Nijmegen

IJsselstein - 23 juli 2019

Het is weer zomertijd. En in de zomer gaan de mensen weer op vakantie. En wij dus ook. De afgelopen twee weken hebben we weer doorgebracht op "Camping De Geuldert" in Plasmolen. Dat doen we al jaren in deze periode en het bevalt nog steeds prima. De eerste week een beetje wandelen, winkelen in Nederland en Duitsland en relaxen in een sauna. We hadden kortingskaartjes gekregen voor de recent geopende sauna "Thermen Berendonck" in Wijchen nabij Nijmegen. Het complex is echt schitterend en er zijn vele verschillende sauna's en baden. Het is groot en ruim opgezet. Het enige minpunt is de prijs voor het eten en drinken. Die vonden wij erg duur. Voor een lunch waren we rond de � 50,00 kwijt. De tweede week zijn we vaak bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen geweest(niet alle dagen hoor). Het weer is prima geweest. Tussen de 20 en 25 graden en twee keer wat regen. Dat mocht in onze regio geen naam hebben. In het midden van het land is twee keer flink wat regen gevallen zag ik.

WL 2019, Fragment in Nijmegen De Vierdaagsefeesten zijn ook dit jaar weer goed bezocht. Met 1.625.000 bezoekers is het record van vorig jaar net verbroken. Wij lopen meestel maar wat rond en blijven bij bandjes hangen die wel leuk klinken. Zo hebben wij op Plein 44 maandagmiddag 1,5 uur bij een ABBA Tributeband staan kijken. Het was reuze gezellig. Afgelopen vrijdagavond zijn we weer bij de band "Fragment" gaan kijken. Die waren er vorig jaar ook en zijn geweldig om naar te luisteren. Jaren geleden begonnen de schoolvrienden Dave Marriner, Jono Fosh en Tim Alexander in Engeland de band "Fragment" en speelden ze in Southend-On-Sea and in London. Nu jaren later hebben ze meer dan 4000 optredens gegeven, voornamelijk in Nederland, waar ze al tijden wonen. Ze spelen veel op festivals (Zwarte Cross), zijn even de huisband van Radio 3 FM geweest en hebben ook twee keer in een uitverkocht Ahoy gestaan. In 2013 verlaat Tim Alexander de band en wordt hij vervangen door de lange Nederlander Jeroen 't Gilde. Met aanstekelijk covers in een eigenwijs Fragment-jasje zet het drietal een geweldige live-act neer. Het was afgelopen vrijdag wel enorm druk in Nijmegen. Het was een drama om met de bus naar het centrum te komen. Toen er eindelijk een bus aan kwam reed de chauffeur door terwijl er achterin de bus gewoon nog ruimte was om twee mensen mee te nemen. We hebben toen de auto maar weer gepakt en op goed geluk verder richting het centrum gereden. Op een redelijke loopafstand vonden we een goed plekje voor de auto.

En er is natuurlijk weer gewandeld. De Vierdaagse van Nijmegen had dit jaar goed wandelweer. Niet te warm en droog. Hier is de barometer van de Vierdaagse van Nijmegen 2019:

Barometer Vierdaagse van Nijmegen 2019

Er deden volgens de uitgebreide statistieken 73 verschillende nationaliteiten mee aan de Vierdaagse (burgerdeelnemers). Nog meer wetenswaardigheden kunnen jullie lezen in het volgende bestand: Statistieken Vierdaagse van Nijmegen 2019.

Gisteren weer met frisse tegenzin begonnen met werken. Buiten is het alles behalve fris. Deze week krijgen we een hittegolf voor onze kiezen. Het kan donderdag in Plasmolen 40 graden worden. Het lijkt wel een kopie van vorig jaar. Toen zou het in de eerste werkweek na de vakantie op donderdag 37 graden gaan worden. Ben benieuwd of het hitterecord van 38,6 graden uit 1944 eraan gaat deze week. We zullen het gaan zien.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Weerrecord (alweer)

IJsselstein - 3 juni 2019

WL 2019, 1e tropische dagi Afgelopen weekend hebben we weer kunnen genieten van het lekkere weer. Op 24 april waren we er met 24,9 graden al heel dicht bij, maar zaterdag had Nederland met 25,7 graden de eerste zomerse dag van het jaar te pakken. Dat was wat aan de late kant. Deze eerste officiële zomerse dag van 2019 is wat aan de late kant. Gemiddeld valt de laatste officiële zomerse dag op 8 september en de eerste zomerse dag na de winter op 18 mei, wat een periode van 251 dagen oplevert. Dit keer zaten er 230 dagen tusse. Ondanks de vrij late eerste zomerse dag, is de winterperiode zonder zomerse warmte in De Bilt korter dan normaal. Dit komt omdat de laatste officiële zomerse dag van 2018 recordlaat viel, op 13 oktober.

Zondag werd er gelijk nog een schepje bovenop gedaan. Toen pufte Nederland bij de eerste tropsche dag van het jaar en dat was gelijk een record. Het was landelijk de warmtste 2 juni ooit sind de meting. De komende dagen voorspellen ze onstuimig weer met zon, regen, onweer en windstoten. We zullen zien. Hopenlijk wordt het tijdens de Pinkerdagen ook lekker weer.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Lente in februari

IJsselstein - 21 februari 2019

Lente in februari Afgelopen weekend leek het wel lente! Heerlijk zonnig weer en zo'n 15 graden. En dat in februari. Zaterdag (16 februari) werd het in De Bilt 13,3 graden. Het was officieel de warmste 16 februari ooit gemeten (het eerste record van 2019). Het oude record stond op 12,5 graden en dateert uit 1998. Het record voor 16 februari stond niet heel scherp. Ter vergelijking: de records in De Bilt voor 14 en 15 februari staan op 15,2 en 15,1 graden. Het record voor 17 februari staat zelfs op 16,4 graden, gemeten in 1961. Dat record is zondag niet gesneuveld. Toen werd het in De Bilt 15,1 graden. En blijft tot en met het weekend lekker zonnig weer.

Hoogstwaarschijnlijk blijft het dit jaar niet bij dit ene warmterecord. Deze hele eeuw regent het namelijk warmterecords. Vorig jaar werd in De Bilt veertien keer een dag-warmterecord gebroken. Slechts driemaal sneuvelde een dag-kouderecord.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Vrienden van Amstel Live

IJsselstein - 23 januari 2019

Vrienden van Amstel Live 2019 Glennis Grace en Marco Borsato Eergisteren (maandagavond) zijn we naar de Vrienden van Amstel Live in "Rotterdam Ahoy" geweest. Aan het einde van de middag zijn we richting Rotterdam gereden. Eerst even lekker gegeten bij restaurant "Coconut" op het Stadhuisplein om daarna de metro te pakken naar Ahoy. We zaten op de tweede ring rij 24 in het midden van de lange zijde van de tribune. Maar dat is angstig hoog. Het pad langs de klapstoeltjes is vrij smal en de stoelen van de rij voor je begint ergens bij je voeten. Als je gaat staan kan je het gevoel krijgen dat je bij eenn misstap zo naar beneden valt. Aangezien ik dat niet zo zag zitten zijn we helemaal naar boven gelopen en achter rij 29 gaan staan. Daar loopt nog een brede ring bovenlangs waar je kan staan. Je kan dan ook goed je jas even neerleggen. Ik had daar een prima plekje. Ik kon alles prima zien en je hoefde nu ook niet bang te zijn om een misstap te maken bij het meedansen. Het was de 19e editie van de show. De Vrienden van Amstel Live begon op 15 januari 1998 onder de titel De Heeren van Amstel Live, wat tevens de naam was van de eerste opnamelocatie. De titel van het programma werd veranderd in De Vrienden van Amstel live, om niet de indruk te wekken dat er uitsluitend heren optraden en omdat het programma later ook in andere caf�s elders in het land werd opgenomen. De grootste kroeg van Nederland opent sinds 1999 haar deuren in Ahoy Rotterdam.

Vrienden van Amstel Live 2019

De show was geweldig. Er was een lange podium door het midden van Ahoy gemaakt en aan de kopse kanten stond ook nog een podium maar dan wat hoger. Omdat we in het midden stonden konden we alle podia heel goed zien. Er waren lichteffecten, een podium wat vanuit de lucht kwam, Glennis Grace die vanuit de lucht in een stoel zingend naar beneden kwam, teveel om op te noemen. Ik was nog nooit naar de Vrienden van Amstel Live geweest, maar het is wel heel leuk om het een keertje mee te maken. Het concept is leuk. Artiesten die de liedjes van elkaar zingen en samen zingen. André Hazes werd nog uitgebreid toegezongen. Hij bleek jarig te zijn. Als je een leuke avond wilt hebben, ga hier naar toe. Alhoewel er denk ik nu geen kaartjes meer te krijgen zijn voor 2019. Maar je kan nog een poging wagen voor 2020. De kaartverkoop daarvan is vorige week van al start gegaan.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Motel Westcoast

IJsselstein - 19 januari 2019

Motel Westcoast Afgelopen dinsdagavond zijn we in het Fulcotheater in IJsselstein naar "Motel Westcoast", back to the roots (7e editie) geweest. Syb van der Ploeg is deze avondvullende popvoorstelling met de populairste Amerikaanse Westcoast nummers in 2007 gestart. Dit in samenwerking met Edward Reekers, Mirjam Timmer (van voormalig popduo Twarres) en Julian Thomas. Om de twee jaar is er een nieuwe voorstelling. In 2013 heeft Mirjan Timmer Motel Westcoast verlaten en is zij vervangen door Brenda Bee. Zij zong al mee met de andere populaire voorstelling die ook uit het brein van Syb van der Ploeg kwam; "The Best of Brittain". Deze voorstelling staat sinds 2012 om de twee jaar op de buhne. De huidige bezetting van Motel Westcoast is op één zanger na hetzelfde als bij "The best of Britain". In Motel Westcoast zingt Julian Thomas mee en in The Best of Britain zingt Maarten Peters.

Maar het was weer een gezellige avond met goede zang en leuke, herkenbare nummers. Van o.a. Eagles, The Beach Boys, The Byrds, Crosby, Stills & Nash, The Doobie Brothers, Fleetwood Mac, CCR, Joni Mitchell, Steely Dan en Kenny Loggins. Het was met recht een avondvullende voorstelling. Het begon om 20:00 uur en was om 23:10 afgelopen. Maar het was wel geweldig. Over twee jaar weer zou ik zeggen.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Sylvesterparty

IJsselstein - 2 januari 2019

Happy New Year Van der Valk Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Met 15 tot 20 miljoen schade, twee vuurwerkdoden en een flink uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen. In Utrecht is met nieuwjaarsnacht de hoogste concentratie fijnstof gemeten. De luchtkwaliteit was daar zeer slecht. Wanneer gaan we de particuliere verkoop van vuurwerk nu verbieden? Scheelt een hoop letsel, schades en angstige dieren (en mensen). Sommige knallen lijken wel bommen.

Wij hebben Oud & Nieuw een keer anders gevierd dan anders. Ik had voor mijn verjaardag een Sylvesterparty met overnachting in het Van der Valk theaterhotel in Almelo gekregen. En het was erg leuk. Vanaf 19:00 kon men binnen komen en werd er een tafeltje aangewezen. De avond begon met rond 20:00 een buffet. Daarvoor was er al soep opgediend (heel leuk in een wijnglas). Om 22:00 uur werd het toetjesbuffet geopend. Even voor twaalven werd de champagne alvast geserveerd. Klokslag twaalf uur kwamen de balonnen met Happy New Year naar beneden en werd er buiten het hotel georganiseerd vuurwerk afgestoken. De hele avond stond er een showband te spelen en werd er veel gedanst. De band speelde heel gevarieerd. Na het vuurwerk ging de band nog een paar uurtjes door. De avond was heel goed georganiseerd en de medewerkers deden hun best om het iedereen helemaal naar de zin te maken. Dat is goed gelukt. Om 01:30 vonden we het wel welletjes. De band ging nog een laatste set spelen, maar wij zijn onze kamer gaan opzoeken. Daar was niets te horen van het feestgedruis in de lounge van het hotel. We hebben heerlijk kunnen slapen. Het ontbijt was de volgende ochtend van 09:00 tot 13:00. We konden dus rustig aan doen in de ochtend.

10.000 mensen zijn op nieuwjaarsdag de Noordzee bij Scheveningen ingerend tijdens de 50ste editie van de Nieuwjaarsduik. Mij niet gezien, voor geen goud dat ik dat ooit ga doen.

Ik hoop dat iedereen een leuke jaarwisseling heeft gehad en op naar een warm en gezond 2019.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Gelukkig Nieuwjaar!!

IJsselstein - 1 januari 2019

Voor iedereen die dit leest. Een gelukkig, gezond en vreedzaam 2019!!!!.

Gelukkig nieuwjaar

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Oudjaarsavond

IJsselstein - 31 december 2018

Het jaar is weer bijna ten einde. Het nieuwe jaar staat alweer aan de deur te kloppen. Het leek dit jaar wel ��n lange zomer die begon in april en eindigde in november. In De Bilt werden 14 dag-warmterecords gebroken: 24 januari, 7, 8, 19 en 22 april, 28 en 29 mei, 26 en 27 juli, 12, 13 en 14 oktober, 6 november en 2 december waren de warmste ooit gemeten. Daar tegenover staan drie datum-kouderecords: 28 februari, 17 maart en 23 september. Het bijzonder warme en zonnige weer ging in 2018 gepaard met grote droogte. Aan het eind van het groeiseizoen bedroeg het neerslagtekort op veel plaatsen meer dan 300 mm. In Winterswijk verdampte zelfs 400 mm meer dan dat aan regen viel. Vanwege de droogte kleurden bomen in augustus al massaal bruin en zagen grasvelden er geel en dor uit. De droogte van dit jaar kon wedijveren met het bijzonder droge jaar 1976.

Maar het was niet alleen maar warm dit jaar. In heel 2018 was één keer sprake van code rood (weeralarm). Op 18 januari woedde een zeer zware storm aan de kust (windkracht 11) en ook in het binnenland stormde het. Code rood werd afgekondigd voor Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. In de rest van het land was sprake van code oranje (waarschuwing voor extreem weer). En eind februari begin maart pakte Koning Winter ook nog even goed uit. Op sommige plaatsen vroor het -10 graden 's nachts.

Ander groot nieuws van dat Edwin Evers per 1 januari 2019 stopt als dj met zijn ochtendshow "Evers staat op" bij radio 538. Al sinds 2000 (dat is dus 18 jaar!) hoor je Edwin iedere werkdag in de ochtend op 538. Daarvoor maakte hij zijn programma al drie jaar bij 3FM. Na 21 jaar voor dag en dauw opstaan wil hij wat meer tijd om andere dingen te gaan doen en iets minder op de klok te hoeven leven. Hij wil zich bezig gaan houden met het schrijven en het maken van muziek.

Oudjaarsavond 2018

Maar nu is het wachten totdat de oliebollen opgegeten kunnen worden en de champagnekurken kunnen knallen. Een leuke jaarwisseliing iedereen en tot volgend jaar. En wees voorzichtig met het vuurwerk vanavond.

Fijne jaarwisseling!!.....email mij!

Voor weblogs van de vorige jaren, ga naar:
Oude weblogs