Weblog

Edwin Evers Band

IJsselstein - 12 november 2018

Edwin Evers Band Afgelopen vrijdagavond zijn we in de Stadsschouwburg in Nijmegen naar de Edwin Evers Band met de show "Mooi zo!" geweest. Het was weer een zeer geslaagd optreden. Edwin Evers is een radio dj en drummer die ook behoorlijk blijkt kan zingen. Samen met zijn band bestaande uit Allard Buwalda (saxofoon), Bert Meulendijk (gitaar), Edwin Evers (zang & drums), Ferry van Leeuwen (zang & gitaar), Hilvert Roorda (toetsen), Jel Jongen (trombone), Jeroen Rietbergen (toetsen), Maxine (zang), Michel van Schie (bas), Rik Mol (trompet), Sandra Sahupala (percussie), Serge Plume (trompet) en Tessa Boomkamp (zang en drums) zingt en drumt hij nummers van de jaren 70 tot nu. Van stevige rocknummers tot mooie rustige nummers en duetten. En tussendoor staat hij allerlei anekdotes te vertellen. We waren twee jaar terug ook al bij een show van de Edwin Evers Band geweest. Toen in Amsterdam Carré. De zang en drums wisselt hij af met Tessa Boomkamp.

Per 1 januari 2019 stopt Edwin Evers als dj met zijn ochtendshow "Evers staat op" bij radio 538. Al sinds 2000 (dat is dus 18 jaar!) hoor je Edwin iedere werkdag in de ochtend op 538. Daarvoor maakte hij zijn programma al drie jaar bij 3FM. Na 21 jaar voor dag en dauw opstaan wil hij wat meer tijd om andere dingen te gaan doen en iets minder op de klok te hoeven leven. Hij wil zich bezig gaan houden met het schrijven en het maken van muziek. Een eventueel nieuw radioavontuur sluit hij ook niet uit. Hij blijft toch een dj in hart en nieren.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Het Pieterpad voltooid

Plasmolen - 21 oktober 2018

Afgelopen week waren we vrij en hebben we de laatste twee etappes van het Pieterpad gelopen. Afgelopen dinsdag hebben we de etappe van Sittard naar Strabeek (Valkenburg) gelopen. Wij hebben hem tot het station in Houthem gelopen. Dat kwam wat beter uit voor ons. Dit was een afstand van 23,08 kilometer. We hadden schitterend weer die dag. Het was 26 graden. En dat voor 16 oktober. De route liep van Sittard via Puth, Spaubeek en Genhout naar Houthem. Het was een mooie tocht. Zuid-Limburg is echt heel mooi. Door het heuvelachtige landschap heb je mooie uitzichtpunten. Het venijn zat hem in deze etappe in de staart. Net voor het station van Houthem liep de weg even flink omhoog. De laatste etappe van Strabeek (Valkenburg) naar de Sint-Pietersberg in Maastricht hebben we donderdag gelopen. De temperatuur was wat lager maar het was alsnog prima weer. Wij liepen weer weg vanaf het station in Houthem. Dat ligt tegen Strabeek aan. Deze laatste etappe van het Pieterpad was maar 14,53 km. Hij begon al gelijk met een flinke klim naar Berg en Terblijt. Daarna liepen we al snel de buitenrand van Maastricht in. Na 11 km waren we in het centrum van Maastricht waar we even wat hebben gegeten voordat we aan de laatste loodjes van het Pieterpad begonnen. Het eindpunt ligt op de Sint-Pietersberg in Maastricht. Sinds 7 oktober 2016 is het eindpunt verlegd.

Eindpunt Pieterpad

De afgelopen 33 jaar was het eindpunt te vindn op een ietwat anonieme open plek op een flank van de Sint-Pietersberg. Nu er eenuitzichtpunt is gecreeerd, 40 meter bovend e ENCI-groeve, heeft de Stichting Pieterpad het eindpunt verplaatst naar deze locatie. Het uitzicht bij het eindpunt was heel mooi. Alleen was het bordje van het eindpunt Pieterpad was klinisch, een beetje kaal. Langs de hele route staan er leuke bordjes, bankjes en andere aanwijzingen van het Pieterpad met soms ook nog het aantal kilometers die men nog moet lopen of hebben gelopen. Hier was het een kleine plaquette op een grote witte muur waarop meer mededelingen van natuurmonumenten op stonden dan een leuk aandenken aan het einde van het Pieterpad. En als je nog een oud boekje had en niet per toeval had gelezen dat het eindpunt verplaatst was, was je het eindpunt zo voorbij gelopen omdat het iets van het pad af ligt. Maar we hebben het eindpunt gehaald en dat is het belangrijkste. We hebben 487,74 kilometer gelopen van 7 november 2015 t/m 18 oktober 2018. En daar ben ik best trots op.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Zomer in de herfst

IJsselstein - 14 oktober 2018

Zomer in de herfst We kunnen op dit moment genieten van een heerlijke nazomer. Het lijkt wel hoogzomer hoewel het toch al echt herfst is. De afgelopen dagen zijn er weer wat records gesneuveld. Gisteren werd het in De Bilt 26,3 graden. Nog nooit eerder was het op die datum zo warm. Het vorige record stond sinds 1990 op 23,6 graden. Plaatselijk liep de temperatuur zelfs op tot 28 graden (zoals bij ons in Plasmolen). Het was tevens de 55e officiële zomerse dag van 2018. Ook weer een record. Het vorige record stond op 51 zomerse dagen in 2006. En of er nog niet genoeg records zijn geweest dit jaar; vandaag was het in De Bilt 24,2 graden. De warmte 14 oktober vanaf 1901. Het oude record stond op 22,6 graden en dateerde van 1990. Het is echt genieten nu. We hebben vanavond nog zitten gourmetten buiten. Dat gebeurt niet vaak in oktober. Het is wel een apart gezicht. In je korte broek op een terrasje naar de schitterende herfstkleuren kijken.

De warmte blijft voorlopig nog in ons land doordat restanten van de tropische orkanen Leslie en Micheal over Spanje en Portugal trekken. Hierdoor houdt in onze omgeving de warme zuidelijke wind nog stand en wordt de nazomerse periode met een paar dagen verlengd. Eind september leek het er even op dat het gedaan was met het warmte weer, maar de zomer lijkt weer voor even terug. Geniet er nog even van, nu het nog kan.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Guus Meeuwis "Geluk"

IJsselstein - 14 oktober 2018

Zomer in de herfst Afgelopen vrijdagavond zijn we naar het theaterconcert "Geluk" van Guus Meeuwis geweest in de "Stadsschouwburg" van Nijmegen. Geluk was het woord wat als een rode draad door de hele voorstelling ging. Hij begon ook met het liedje "Ik geloof in geluk" van zijn nieuwste album. Hij gaat dit seizoen met zijn nieuwe liedjes op tournee langs de theaters om zijn geluk te delen en de muziek te laten spreken. Zoals zijn moeder zegt: Als je wilt weten hoe het met Guus gaat, luister dan naar zijn muziek..Hij head er een hele leuke show van gemaakt. Met veel liedjes van zijn nieuwe album maar ook wat oude bekende en wat minder bekende nummers. Dat laatste kwam doordat er ook drie keer verzoekjes konden worden aangevraagd. Dat hadden ze gedaan door onder drie stoelen in het theater een blaadje en stift neer te leggen en diegene mocht dat een verzoekje indienen. Daar kwamen soms verassende verzoekjes uit. Van n nummer moest hij zelfs bekennen dat hij het tweede couplet even niet meer wist. Toch karakter dat je dat gewoon durft toe te geven op het podium. Het laatste verzoeknummer was "'t dondert en 't bliksemt". Die kon niet ontbreken. Dat blijft een feestje als die gespeeld wordt.

Guus Meeuwis timmert al weer een tijdje aardig aan de weg. Zijn grote doorbraak was in 1995 met het nummer "Het is een nacht...". Toen nog onder de naam Guus Meeuwis & Vagant". Vagant was het lievelingscafé van Guus Meeuwis en zijn studentenvrienden. Deze begeleidingsgroep bestond oorspronkelijk uit Marc Meeuwis, Jan Willem Rozenboom, Hugo van Bilsen, Robin van Beek en Dirk Oerlemans. In 2001 is de band Vagant opgehouden te bestaan en richtte Meeuwis zich op een solocarrière. In zijn band zaten nieuwe gezichten en oud-leden van Vagant, zoals zijn broer Marc Meeuwis en schrijver/pianist Jan-Willem Rozenboom. In 2005 geeft hij drie uitverkochte stadionconcerten in het Philips Stadion in Eindhoven. Dat is een groot succes. Tot op heden geeft hij nog steeds elk jaar diverse stadionconcerten in het Philips Stadion en ze zijn steeds weer uitverkocht. Zelf zijn we er ook eens geweest. Dat was echt geweldig om een keertje mee te maken. Hij heeft inmiddels meer dan 50 stadionconcerten gedaan.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Weer een weerrecord

IJsselstein - 25 september 2018

Koudste 23 september En afgelopen zondag 23 september hadden we weer een weerrecord te pakken. Het was er alleen eentje die je niet graag zou willen hebben. Het was zondag de koudste 23 september vanaf de meting in 1901. Het kwik kwam in De Bilt niet hoger uit dan 10,9 graden. Het oude record, van 11,5 graden, was gevestigd op 23 september 1974. Het was ook niet meer zo koud geweest dit jaar sinds 5 april. Het was zondag ook nat, koud en somber. Weer om de sauna in te duiken. Dat hebben we dan ook gedaan in "Sauna & Beauty de Thermen Nijmegen". Heerlijk warm.

De koudste 23 september ooit gemeten betekent het derde kouderecord van dit jaar voor de maximumtemperatuur in De Bilt. Eerder dit jaar was het al de koudste 28 februari en de koudste 17 maart. Ter vergelijking: dit jaar telde tot dusver negen warmterecords voor de maximumtemperatuur op het landelijk hoofdstation.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Pieterpadetappe Montfort - Sittard

IJsselstein - 25 september 2018

Sittard We komen steeds dichter bij de Sint-Pietersberg. Afgelopen zaterdag zijn we van Montfort naar Sittard gelopen. De elfde etappe van het tweede boekje. We liepen dit keer weer een stukje door Duitsland heen. De hele weg zijn we alleen geen eetgelegenheid tegen gekomen en zijn we, op een korte pauze om een ontbijtkoekje te eten, rechtstreeks naar Sittard gelopen. Achteraf was dat maar goed ook. We liepen net het centrum van Sittard in en het begon wat te druppelen. Toen we net in een eetcafe waren gaan zitten brak de hel buiten los. het begon te stortregenen. Dit was niet echt voorspeld. We hadden dan ook geen paraplu of iets dergelijks bij ons. Maar onderweg naar het station kwamen we de Boekenvoordeel tegen en daar hingen paraplu's buiten. Toch maar eentje gekocht. De terugweg naar Montfort liep niet helemaal zoals gewenst zoals je hier kunt lezen.

Sittard, Zitterd in het Limburgs, is een stad in Nederlands-Limburg, in het overgangsgebied tussen Midden-Limburg en het Zuid-Limburgse heuvelland. Het is een van de oudste plaatsen in Nederland en de op een na oudste stad (met stadsrechten) van Limburg. Sittard is bijna vier eeuwen lang Guliks geweest. Rond 1200 maakte het al wel deel uit van het hertogdom Limburg, dat Sittard in 1243 stadsrechten verleende. Later kwam de heerlijkheid Sittard onder de Valkenburgers. In 1400 werd Sittard, samen met Born en Susteren voor 70.000 goudgulden verkocht aan de hertog van Gulik. De stad behoorde tot aan de Franse tijd (1794) bij dit hertogdom, dat zich daarmee een kostbare en lucratieve toegang tot de Maas had verschaft. Dit gebied werd pas in 1815 Nederlands.

Nog twee etappes te gaan.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Pieterpadetappe Swalmen - Montfort

IJsselstein - 19 september 2018

Montfort Afgelopen zaterdag zijn we verder Limburg ingelopen en hebben de etappe Swalmen - Montfort van het Pieterpad gelopen. De route was 21,8 km lang en bleef wat langs de Maas slingeren. We gingen van Swalmen richting Asselt. Asselt ligt aan de Maas en de Maasplassen en er wonen circa 180 mensen. Het is vooral bekend om zijn hooggelegen oude kerkje. Die ligt op een heuvel en aan een rivier wat in Nederland zeer uitzonderlijk is. Een deel van Asselt is een beschermd dorpsgezicht. De Maasplassen zijn erg mooi om te zien. Hier willen we nog wel een keertje terugkomen en even rustig rondkijken. Vervolgens zijn we naar Roermond gelopen. We waren mooi op tijd in het centrum om een hapje te eten. Na de lunch zijn we verder gelopen. Via Herten zijn we naar Montfort gelopen. Omdat we nog even op de bus moesten wachten hebben we nog wat gedronken bij een ijssalon. Met de bus en de trein zijn we weer terug naar Swalmen gegaan waar de auto stond.

We hebben nog drie etappes te gaan tot we op de Sint-Pietersberg aankomen in Maastricht. De volgende route gaan we komende zaterdag lopen. De laatste twee in oktober. We hebben dan een weekje vrij.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Vakantie in Zürich

IJsselstein - 3 september 2018

Grossmünster Zürich Afgelopen week zijn we op vakantie geweest naar Zürich. Zürich is de grootste stad van Zwitserland en is hoofdstad van het kanton Z�rich. Het gebied is al meer dan tweeduizend jaar bewoond. Zürich is het economisch centrum van Zwitserland. Eén van de mooiste gebouwen is de Grossmünster. De grote kloosterkerk is een evangelisch gereformeerde kerk in de oude binnenstad van Zürich. Deze Romaanse kerk is in 1100 gebouwd en sindsdien vele keren verbouwd en gerenoveerd. Een andere mooie kerk is de Fraumüster. De prominente blauwe torenspits van de Fraumüster maakt deze kerk een van de meest herkenbare punten aan de horizon van Zürich en een van de meest gefotografeerde objecten van de stad. We hebben deze dagen goed weer gehad. Mooi weer om even een boottocht over de Zürichsee (het meer van Zürich) te maken. Het meer wordt gevuld hoofdzakelijk met water uit de rivier de Linth. Het water stroomt uit het meer via de rivier de Limmat in Zürich, die uiteindelijk in de Rijn uitmondt. De oppervlakte van het meer is 88,7 km². De lengte is maximaal 40 km en de breedte maximaal 3,85 km. Het meer ligt op 406 meter hoogte en heeft een maximale diepte van 143 meter.

Üetliberg Met een treintje kan je vanaf het station in Zürich naar de top van de Üetliberg rijden. Vanaf Hotel restaurant Uto Kulm op de Üetliberg heb je een schitterend uitzicht over het Meer van Zürich en de hele stad. Je kijkt je ogen uit. Omdat het weer zo goed was kon je heel ver weg kijken. We zijn ook twee keer op pad geweest buiten Zürich. De eerste keer zijn we naar de watervallen van Schaffhausen (de Rheinfall) geweest. De Rheinfall is de grootste waterval van Europa en is gelegen in de Rijn, bij het Zwitserse Schaffhausen, vlak bij de grens met Duitsland. De Rheinfall is 150 meter breed en 23 meter hoog. Er stroomt 600 kubieke meter (in de zomer) water per seconde over de rotsen in het midden van de Rijn. Erg indrukwekkend om te zien. De tweede keer zijn we naar Luzern gegaan. Luzern is de hoofdstad van het gelijknamige district en kanton Luzern in Zwitserland. De stad ligt aan het noordwestelijke uiteinde van het Vierwoudstrekenmeer, waar het water uit het meer weer in de rivier de Reuss stroomt.De Reuss verdeelt de stad in de oude stad, Altstadt, en het nieuwe gedeelte Neustadt. De oude en nieuwe stad worden verbonden door een zestal bruggen. Twee daarvan zijn van historisch belang: allereerst een van de oudste, overdekte houten bruggen van de wereld, de Kapellbrücke, met de watertoren. De tweede brug is de meer stroomafwaarts gelegen Spreuerbrücke. Luzern is een schilderachtige stad. Het uitzicht als je het Centraal Station uit loopt is gelijk al geweldig.

In Zürich hadden we hotel "Wellenberg". Een goed hotel met heel vriendelijk personeel. De receptionist bleek bij het inchecken een klein beetje nederlands te spreken. De avond voor we weggingen riep hij ons nog even om afscheid te nemen. Hij was die dag dat we weer weg gingen vrij. Dat heeft dan toch iets persoonlijks. De kamers waren rustig en schoon. We hadden alleen de pech dat er de eerste twee nachten tot 02:00 uur 's nachts een jaarlijks festival was. Het Dörflifäscht. We zijn gewoon mee gaan feesten. Dan heb je er het minste last van. Zondagavond duurde het tot 22:00 en was het daarna afgelopen. Er waren diverse dj's, bandjes en straatoptredens door de hele stad. Het hotel stond bij een plein waar de volume 's avonds flink omhoog ging. Het was daardoor wel heel gezellig in de stad. Maar ik was wel blij dat het niet de hele week was. We hebben een leuke week gehad in Zürich. We waren er al twee maal eerder geweest en we gaan zeker nog een keertje terug.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Tweede hittegolf 2018 is een feit

IJsselstein - 6 augustus 2018

Hitte En de tweede officiële hittegolf is vanaf vanmiddag 14:20 een feit. Toen werd het in De Bilt 30,2 graden. De hittegolf begon op zondag 29 juli. In De Bilt was van 15 juli tot en met 27 juli ook al sprake van een hittegolf. Alleen in 1941 en 2006 kwam het in De Bilt ook tot twee hittegolven in de zomer. In deze jaren ging het om twee losse periodes waarin we te maken hadden met hitte. Dit jaar is het feitelijk één lange extreem warme periode, die zaterdag 28 juli op enkele stations onderbroken werd. Ook in De Bilt was dat het geval. Toen werd het met 24,2 net geen zomerse dag. Vandaag en morgen beleven we het hoogtepunt van de hittegolf. Deze maandag loopt het kwik op naar 32 graden in De Bilt en 35 in Noord-Limburg. Morgen wordt het nog heter en stijgt de temperatuur naar 28-30 graden op de Wadden en 32 à 33 graden in de kustprovincies. In Zeeuws-Vlaanderen, het midden en noordoosten stijgt de temperatuur naar circa 34 graden. In het oosten en zuiden wordt het bloedheet met 35 of 36 graden. In het oosten van Brabant en in de Achterhoek wordt het 37 graden en in Noord-Limburg kan het zeer lokaal zelfs 38 graden worden! In de loop van woensdag wordt de hitte verdreven.

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt inmiddels 300 mm. Nog nooit verdampte in de periode van 1 april tot en met 5 augustus zoveel meer vocht dan er gevallen is. In recordjaar 1976 stond de teller in deze tijd van het jaar op 275 mm. In augustus 1976 bereikte het tekort een maximale waarde van 363 mm. Of 2018 dit absolute record zal verbreken is afwachten. Vanaf woensdag kan het neerslagtekort stabiliseren door de komst van enkele buien. Het verloop van de rest van augustus en september bepaalt of 2018 het grootste neerslagtekort ooit zal noteren. 2018 staat nu al in de top-5 met grootste neerslagtekorten:

Neerslagtekort 2018

Vandaag en morgen verdampt weer zo'n 4-5 mm per dag, doordat het zonnig en (zeer) heet is.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Pieterpad etappe Venlo - Swalmen

IJsselstein - 6 augustus 2018

Swalmen Eergisteren hebben we de 9e etappe van het Pieterpad afgemaakt. Die liep van Venlo naar Swalmen. We hebben deze etappe in twee delen gelopen. Het eerste deel hebben we op 21 juli gelopen en de tweede dus eergisteren (4 augustus). Wij lopen het Pieterpad via onze Pieterknooppuntenpad en liepen deze route vanaf Venlo via Reuver naar Swalmen. De route naar slingerde langs de Maas eerst naar Steyl. Dit is een schitterend plaatsje. Het dorp is vooral bekend als kloosterdorp. Sinds 2004 geniet een deel van de oude dorpskern bescherming van rijkswege als beschermd dorpsgezicht Steyl. Het sluitencomplex bij Belfeld zag er indrukwekkend uit. De stuw en het sluizencomplex van Belfeld vormt een geheel van waterwerken ter regulering van de Maas in Limburg, ten behoeve van de binnenvaart. Het complex werd opgeleverd in 1926. Het eerste deel van de etappe eindigde die dag in Reuver. In Reuver zijn we ooit een midweekje op vakantie geweest in Landal Park "De Lommerbergen". Reuver ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland.

Het tweede deel van afgelopen zaterdag bleek niet zo heel ver meer te zijn. De afstand tussen Reuver en Swalmen was maar zo'n 6 km te zijn tot Station Swalmen. In Swalmen probeerden we wat te eten in het centrum maar er bleek bar weinig open of aanwezig te zijn. Met zo'n 9 minuten te gaan tot de trein ging hebben we een sprintje terug naar de trein getrokken en in Reuver gegeten. Met dat heen en weer lopen werden het toch nog 8,17 kilometers die we gelopen hadden. In Reuver hebben we gegeten bij "Het oude huys". Daar hadden ze ontzettende lekkere zelfgemaakte ijsthee. We hebben er gelijk maar twee genomen. Het was toch dorstig weer met 34 graden. We schieten nu al aardig op met het Pieterpad. In september willen we nog de etappe van Swalmen naar Montfort lopen. In oktober hebben we een weekje vrij en dan is het de planning op de laatste drie etappes te doen en aan te komen in Maastricht op de Pietersberg.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Droogte in Nederland

IJsselstein - 5 augustus 2018

Hitte Het is nog steeds zeer warm en droog in Nederland. Er is een tweede hittegolf in de maak nadat de eerste op zaterdag 28 juli ten einde kwam omdat de temperatuur die dag voor een keer niet boven de 25 graden kwam. Daarna is de temperatuur weer alleen maar boven de 25 graden en fors hoger geweest. Dit alles heeft wel tot gevolg dat de natuur nu zeer droog is. Het neerslagtekort was op de laatste dag van juli gemiddeld 275 mm en was daarmee al iets voorbij het recordjaar 1976, gerekend tot dat moment. Vooral in de Achterhoek is het tekort zeer groot. De droogte die al heerst sinds medio juni, is aanzienlijk toegenomen in de loop van juli. Er viel een paar lokale regen- of onweersbuien op een enkele dag, vooral zaterdag 28 juli. Op verschillende plaatsen was het echter de hele maand droog.

Droogte in Nederland  Droogte in Nederland

Je ziet het nu ook goed aan de natuur. Weilanden, bermen en grasvelden zijn geel. De bladeren van sommige bomen zijn al helemaal bruin en bomen zijn hun blad al aan het verliezen. Ook zijn er bomen die nog wel groen zijn, maar toch door de droogte takken (en soms flinke) gaan verliezen wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Er komen maandag en dinsdag eerst nog een paar snikhete dagen aan. Er zijn al talloze bermbranden en bosbrandjes geweest. Ook op de camping is de droogte te zien. Het mooie groene gras is helemaal geel en de bomen om de camping heen zijn voor een deel bruin en dor. Gelukkig weet de natuur zich altijd weer grotendeels te herstellen nadat er weer regen gevallen is.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Warmste nacht ooit; tropennachten

Plasmolen - 27 juli 2018

Hitte Na dagen (in sommige delen weken) van droogte, trokken gisteravond ineens zware buien met windstoten over Nederland. Op plaatsen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant viel in korte tijd veel regen en raakten gebouwen en bomen beschadigd door windstoten. In Rotterdam waren er 150 meldingen van wateroverlast, omgewaaide bomen en afgebroken takken en was er een dode te betreuren nadat er een boom op een auto gevallen was. In IJsselstein heb ik het in de verte een keertje horen rommelen, maar is het droog gebleven. Maar mijn vrees voor de nacht is wel uitgekomen.

In Nederland is afgelopen de nacht de warmste nacht ooit gemeten. De temperatuur kwam in De Bilt niet onder de 23,6 graden. Het record van 2004 is daarmee gebroken. Het werd die nacht niet koeler dan 20,8 graden. Dus we zijn er afgelopen nacht flink overheen gegaan. Vandaag is het weer een bloedhete dag geweest. Maar de hoogst gemeten temperatuur bleef net onder de 38,2 graden van gisteren. In De Bilt werd het 35,4 graden en het warmst was het in Arcen met 38,1. Een fractie minder dan gisteren. De komende nacht wordt het opnieuw een tropennacht met temperaturen tussen de 20 en 22 graden. Morgen komen er buien en gaat de temperatuur flink omlaag. Het wordt dan tussen de 23 en 28 graden. Kunnen we nacht erop tenminste weer een keer lekker slapen.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

25ste hittegolf in Nederland

IJsselstein - 26 juli 2018

De eerste hittegolf van 2018, de 25ste sinds de telling en sinds 2015 is een feit. Om 11:20 werd er in De Bilt een temperatuur gemeten van 30 graden en werd de hitte een officiële hittegolf. Omdat het sinds 15 juli onafgebroken 25 graden of warmer is, is de hittegolf officieel begonnen op de 15e en is hij dus al 12 dagen lang. En de temperaturen liepen alleen nog maar verder op vandaag. Op 23 meetstations van het KNMI was het warmer dan 35 graden! De temperatuur in De Bilt kwam uit op 35,7 graden. Dat is een record voor 26 juli sinds de metingen in 1901. Het oude record stond op 32,7 graden in 2006. We evenaren we het absolute warmterecord van 19 juli 2006. Ook toen wees de thermometer 35,7 graden aan op het hoofdstation. In Arcen was het het warmst met 38,2 graden. Dat is net geen warmterecord. Het huidige absolute warmterecord voor Nederland staat op naam van Warnsveld en werd op 23 augustus 1944 gemeten. Het werd toen 38,6 graden. We zaten er vandaag dus niet ver vanaf.

Mogelijk breekt de huidige hittegolf het record. Volgens de weersverwachtingen blijft het in ieder geval tot volgende week vrijdag boven de 25 graden. Over precies een week zou de hittegolf 19 dagen duren en dus een nieuw record vestigen. De spannendste dag is aankomende zaterdag. De maximumtemperatuur wordt dan 25 of 26 graden in De Bilt. Mocht het toch lager uitvallen dan is de hittegolf voorbij. De langste hittegolf tot nu toe duurde 18 dagen en was van 29 juli t/m 15 augustus 1975. Dit zijn de voorgaande hittegolven vanaf 1901 in Nederland:

Hittegolven Nederland

Ik vrees dat het vannacht een plaknacht gaat worden.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Vakantie en de Vierdaagsefeesten in Nijmegen

IJsselstein - 23 juli 2018

De afgelopen twee weken waren we op vakantie. We waren weer op "Camping De Geuldert" in Plasmolen. En zoals heel Nederland hebben we echt schitterend weer gehad. Zoals het weer in Nederland de laatste weken is geweest en wat de komende week nog komen gaat dan hoef je niet naar het buitenland met vakantie. De eerste week was het nog rustig op de camping en hebben we zelf ook lekker relaxed gedaan. We zijn naar "Sanadome" in Nijmegen geweest, hebben we de 7e etappe van het Pieterpad deel 2 gelopen, hebben we gewinkeld in het overdekte winkelcentrum "CentrO" in Oberhausen en zijn we naar ZooParc Overloon gegaan. Dat is echt een leuke dierentuin. Het park is heel ruim opgezet en de dieren zitten niet gewoon in hokken maar in grote natuurlijke gebieden die afgezet zijn. Op sommige plekken loop je gewoon tussen de dieren door. Je kan er leuk rondwandelen en dieren bekijken. Je zit niet de hele tijd naar dieren in een klein hokje te kijken. Een aanrader voor al je een keer in de buurt bent.

WL 2018, Fragment in Nijmegen De tweede week liep de camping weer voller met Vierdaagselopers. Wij hebben niet meegelopen. Wij hebben de tweede week de 8e en een deel van de 9e etappe van het Pieterpad deel 2 gelopen. En een paar keer naar de Vierdaagsefeesten geweest. Dat was erg gezellig. We zijn twee keer bij de band "Fragment" gaan kijken. Lang geleden begonnen de schoolvrienden Dave Marriner, Jono Fosh en Tim Alexander in Engeland de band "Fragment" en speelden ze in Southend-On-Sea and in London. Nu 30 jaar later hebben ze meer dan 4000 optredens gegeven, voornamelijk in Nederland, waar ze sinds 25 jaar wonen. Ze spelen veel op festivals (Zwarte Cross), zijn even de huisband van Radio 3 FM geweest en hebben ook twee keer in een uitverkocht Ahoy gestaan. In 2013 verlaat Tim Alexander de band en wordt hij vervangen door de lange Nederlander Jeroen 't Gilde. Dave en Jono zijn allebei vrij klein. Dat ziet er soms wel grappig uit op het podium. Met aanstekelijk covers in een eigenwijs Fragment-jasje zet het drietal een geweldige live-act neer. Als je ze ergens kan gaan horen, gewoon doen. Het zal een gezellige avond zijn.

Er werd natuurlijk ook nog vier dagen gewandeld in de omgeving van Nijmegen. Op donderdagochtend kwam de stoet langs de camping lopen. Het was warm, maar volgens mij niet extreem warm en er is geen druppel regel gevallen in die vier dagen. Hier is de barometer van de Vierdaagse van Nijmegen 2018:

Barometer Vierdaagse van Nijmegen 2018

Er deden volgens de uitbreide statistieken 82 verschillende nationaliteiten mee aan de Vierdaagse. Nog meer wetenswaardigheden kunnen jullie lezen in het volgende bestand: Statistieken Vierdaagse van Nijmegen 2018.

Vandaag weer met frisse tegenzin begonnen met werken. Buiten is het alles behalve fris. Deze week krijgen we een hittegolf voor onze kiezen. Het kan donderdag in Plasmolen 37 graden worden.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Van Swolgen naar Venlo

Plasmolen - 20 juli 2018

Swolgen naar Venlo Afgelopen dinsdag hebben we de volgende etappe gelopen van het Pieterpad, de 8e etappe. Deze liep van Swolgen naar Venlo en was 22,17 km. Ook deze route was weer mooi. Hij liep veel langs de Maas en door kwekerijen, akkerbouw en tot onze verbazing ook langs uitbreide kassen. De route liep langs de plaatsen Broekhuizervorst, Broekhuizen, Lottum, Lomm, Hasselt en zo verder naar Venlo. Bij Lomm in de buurt moesten we met de pont overvaren. Hadden we even niet op gerekend. Gelukkig hadden we toch wat contant geld bij ons gestoken. Het was wel erg warm. Het was 29 graden, maar door een lekker windje was het goed te doen. We hebben we veel meer gedronken dan normaal. In Venlo aangekomen bleek dat de bus die we moesten hebben pas 45 minuten later ging. We hebben toen maar een andere verbinding genomen met twee keer overstappen. Daarmee waren we alsnog eerder bij de auto die in Swolgen stond. Met die warmte valt het wel op dat sommige bussen de airco wel erg hoog zetten. Die blaast dan precies in je nek als je bij het raam zit. Het lijkt, vergeleken met de buitentemperatuur soms wel een ijskast in die bussen. De airo mag soms wel een tikkeltje zachter.

Komende zaterdag willen we een deel van de volgende etappe lopen (van Venlo naar Reuver), dan wordt het ook weer 29 graden. De etappe loopt eigenlijk van Venlo naar Swalmen maar we lopen hem even tot Reuver. De rest lopen we een andere keer. In Reuver zijn we ooit een midweekje op vakantie geweest in Landal Park "De Lommerbergen". Volgens mij brandde later dat jaar het centrumgebouw af van het park. Dat was toen een fikse brand.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Pieterpad route 6 en 7 tweede boekje

Plasmolen - 16 juli 2018

Gennep naar Vierlingsbeek Ik loop een beetje achter met het Pieterpad. Niet in het wandelen ervan, maar wel in het er over schrijven. We hebben inmiddels alweer twee etappes gelopen. De 6e en de 7e etappe. Op 16 juni hebben we de 6e etappe gelopen van Gennep naar Vierlingsbeek. Deze was 16,74 km. De route was mooi en liep langs de plaatsen Heijen, Smele en langs de Oude Maas. Bij Afferden moesten we de pont over de Maas nemen naar Vortum-Mullem, Groeningen, Tuuthees om daarna aan te komen in Vierlingsbeek. Het was wel een pijnlijke route. Ik had een tijdje terug nieuwe schoenen gekocht en al een paar keer aan gehad met wat kortere afstanden, maar ik kreeg ze niet helemaal lekker uitgelopen ondanks dat het precies dezelfde schoenen waren als mijn oude wandelschoenen (Thimberlands). Die liepen echt heerlijk. Misschien een maandagmorgen gevalletje. Ik had na deze route dan ook twee fikse blaren op mijn hakken. Deze schoenen heb ik inmiddels weggedaan en nieuwe gekocht. Lowa's dit keer. Maar al met al was het een mooie afwisselende route met goed wandelweer. De terugweg ging alleen iets anders dan gepland. De treinen reden niet tussen Vierlingsbeek en Boxmeer, dus reden er bussen. In Boxmeer stonden we op de trein te wachten die naar Molenhoek zou gaan. Wij zouden daar vandaan de bus weer terugpakken naar Plasmolen. In Boxmeer zag ik ineens bus 84 staan die naar Gennep ging. Wij naar de bus rennen (eh... ik strompelen) om hem te halen. De buschauffeuse was zo aardig om alvast een stukje in mijn richting te rijden zodat ik niet zo ver hoefde te lopen. In Gennep stapte we uit en gingen bij halte 83 zitten om de bus naar Plasmolen te nemen. Wat bleek, lijn 84 werd in Gennep de 83 die langs Plasmolen ging. Konden we dezelfde bus weer instappen bij dezelfde chauffeuse.

Vierlingsbeek naar Swolgen Op 10 juli hebben we de 7e etappe van Vierlingsbeek naar Swolgen gelopen. Deze was 23,11 km. Deze route was een mooie afwisseling van langs het water wandelen (de Maas), door polders en bos lopen. En het lopen ging prima op mijn oude schoenen. De nieuwe moet ik nog even uitlopen. Ik wilde het er niet op gokken. We zijn door de plaatsen Geijsteren, oostrum, Meerlo en daar aangekomen in Swolgen. In Oostrum hebben we even een hapje gegeten bij een cafetaria. Verder was er nog niet zoveel open. In Swolgen hebben we de bus naar Venray genomen en vandaar de trein terug naar Vierlingsbeek waar de auto stond. We hadden de hele route goed weer, maar toen we de trein in Vierlingsbeek uit stapten kwam het even met bakken uit de lucht. Dat was wel even nodig want het is al een paar weken kurkdroog in Nederland. Het was echter een kort plaatselijk buitje. In Plasmolen was niets gevallen. Op naar de volgende etappe: Swolgen - Venlo. We schieten al lekker op.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Tropische temperaturen in mei

IJsselstein - 3 juni 2018

Onweersbui Het is al meer dan een week warm weer in Nederland en afgelopen dinsdag kwam het in De Bilt tot de eerste officiële tropische dag van 2018. Om 14:40 uur werd het in De Bilt 30,7 graden. Het oude dagrecord voor 29 mei stond op 30,0 graden en werd gemeten in 1944. De laatste keer dat het in De Bilt tropisch warm werd is ruim 11 maanden geleden, namelijk op 22 juni 2017. De hitte hebben we wel moeten bekopen met fikse onweersbuien waarbij veel hagel en heel veel regen naar beneden kwam. De buien hebben aanzienlijke schade achtergelaten. Bomen die zijn omgewaaid, daken die zijn ingestort door de druk van het water en ondergelopen parkeergarages, huizen en scholen. In de nacht was de temperatuur in De Bilt op het koudste moment 18,0 graden. Niet eerder was het tijdens een meinacht zo warm! Het oude record was 16,9 graden en werd gemeten op 24 mei 2012. Zo hadden we twee records op ëën dag! Nadat het woensdag relatief rustig verlopen was qua regen- en onweersbuiren, kwam het gisteren weer met bakken uit de lucht op sommige plaatsen. Weer straten ondergelopen en kelders onderlopen. Er is in mei genoeg gevallen.

En dan nog een laatste record voor mei. In mei kwam het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 graden of hoger) uit op 17 en ook dat is een record. In 1992 en 2000 telde mei 12 zomerse dagen tegen 3 normaal. Dus daar zijn we dik overheen dit jaar. Vrijdag is de meteorologische lente met wat koeler weer begonnen, hoewel het in het oosten nog wel 27 graden is geworden. In het midden van het land was het zo'n 23 graden. Dat was wel even lekker na de broeierige hitte van deze week. Het oosten van het land heeft vrijdag nog flink wat regen- en onweersbuien te verduren gehad maar daarna is het in het weekend droog gebleven. Maar het mooie weer is nog niet verdwenen. Vandaag werd het alweer 25 graden en volgende week kunnen we op woensdag weer flink boven de 25 graden komen uitkomen.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Etappe Groesbeek - Gennep

IJsselstein - 17 mei 2018

Groesbeek Afgelopen weekend zijn we het Pieterpad weer verder gaan lopen. De route ging dit keer van Groesbeek naar Gennep. Dit was bekend terrein voor ons. De camping ligt in Plasmolen en dat ligt bij Groesbeek en Gennep in de buurt. We liepen bijna langs de camping. De route was 13,97 km lang. Niet zo lang dit keer. Zaterdag zijn we met de auto naar Groesbeek. Dat was wel zo handig, want om met het openbaar vervoer van Plasmolen naar Groesbeek te gaan was een mijl op zeven. Dan hadden we via Nijmegen moeten reizen. Nu waren we er in tien minuten. De route liep van Groesbeek, via Breedeweg naar eethuis "De Diepen" in Milsbeek waar we even hebben gelunched. Daarna liep de route langs de Duitse grens (het grenspad) via Ottersum naar Gennep. In Gennep zijn we op het terras van "t Geveltje neergeploft en genoten van een koel glas drinken. Het terras van brasserie "'t Geveltje" is een leuke plek in Gennep om mensen te kijken.

Gennep is een stad in de Nederlandse provincie Limburg en ligt op de samenloop van de rivieren de Maas en de Niers. Tijdens de Wederopbouw in de jaren 50 wordt aan de rand van de oude stadskern een nieuwe rooms-katholieke kerk gebouwd. De oude Sint-Martinuskerk zou door oorlogsschade dermate beschadigd zijn dat ze niet meer voor de eredienst gebruikt kon worden. De nieuwe kerk, in de stijl van de Bossche School, wordt op de eerste kerstdag 1954 ingewijd. Begin jaren 60 begint de plaatselijke melkboer Jan Linders met een noviteit in Gennep: een supermarkt. Het blijkt een schot in de roos te zijn. Inmiddels bezit Jan Linder 60 winkels in zuidoosten van Nederland.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

De eerste zomerse dag van 2018

Plasmolen - 22 april 2018

Groesbeek De afgelopen dagen zijn er weer de nodige records gebroken wat betreft het weer. Donderdag 19 april is de boeken in gegaan als de warmste ooit en de eerste officiële zomerse dag van 2018. Het werd in De Bilt 27,4 graden. Het oude record dateerde uit 1988 en stond op 24,3 graden. Op 20 april werd het in Arcen om 14:10 uur 28,3 graden. Niet eerder werd op één van de KNMI-stations zo'n hoge temperatuur gemeten op deze datum. Het record stond op 28,2 graden en was gemeten in 1968 te Eindhoven. En vandaag, 22 april, werd het in De Bilt aan eind van de middag 26,5 graden, waarmee het oude record uit 2011 met 0,2 graden werd verslagen.

Het regent de laatste tijd warmterecords; dit is al de vijfde van 2018 en de vierde van april. Volgens Weeronline zijn die tekenend voor het zachte verloop van de maand. Alleen aan het begin van de maand was het op een paar dagen, waaronder Pasen, kouder dan normaal. We hebben even aan de, voor deze tijd van het jaar, hoge temperaturen mogen ruiken en het was heerlijk. Hopelijk hebben jullie er ook van genoten. De onweersbuien van vanavond hebben de warmte weer verdreven en vanaf morgen wordt het wisselvallig lenteweer met een mix van wolken, zon en buien.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Pieterpadroute Millingen a/d Rijn - Groesbeek

IJsselstein - 19 april 2018

Groesbeek Afgelopen zaterdag hebben we de vierde etappe van het tweede boekje van het Pieterpad gelopen. Deze route liep een stuk over Duits grondgebied heen en ging van Millingen a/d Rijn naar Groesbeek en was 18,58 km. Vanuit Millingen a/d Rijn ging het via de Duitse gehuchten Niel, Zyfflich en Wyler naar de Nederlandse grens. Vandaar liepen we door naar Groesbeek. Vanaf de Nederlandse grens was het wel een mooie route met uitzicht op de heuvels rondom Groesbeek. Het viel wel op dat er heel veel paarden en manages er rondom Groesbeek zijn. In Groesbeek aangekomen hebben we ons getrakteerd op een lekkere lunch bij restaurant "Le Monde".

Groesbeek is een plaats in provincie Gelderland, in het Rijk van Nijmegen. Opgravingen hebben aangetoond dat Groesbeek al vanaf de Romeinse tijd bewoond werd. Op 17 september 1944 landden duizenden parachutisten in Groesbeek in het kader van Operatie Market Garden. De doelstelling van deze operatie was om de bruggen bij Eindhoven, Grave, Nijmegen en Arnhem te veroveren op de Duitsers om vervolgens via het IJsselmeer de Noord-Duitse laagvlakte en het industriële Duitse hart te veroveren. In dat geval zou de Tweede Wereldoorlog voor Kerstmis 1944 beëindigd zijn. Dit mislukte. Groesbeek lag tot 8 februari in de frontlinie waardoor het dorp ernstige verwoestingen moest incasseren. Op 1 januari 2015 is de oude gemeente Groesbeek samengevoegd met de gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen tot de nieuwe gemeente Berg en Dal, die gedurende 2015 ook Groesbeek heette.

We zijn nu op wel heel bekend terrein aangekomen met het Pieterpad. De volgende etappe van Groesbeek naar Gennep loopt achter de camping langs.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Pieterpadroute Braamt - Millingen a/d Rijn in twee etappes

IJsselstein - 5 april 2018

Pont Millingen a/d Rijn Afgelopen zaterdag hebben we het laatste stukje van de Pieterpadroute van Braamt naar Millingen a/d Rijn gelopen. We waren laatst tot Tolkamer gelopen. Dit keer hadden we geen hotel geboekt. We zijn nu vanaf de camping in Plasmolen met de auto naar Millingen a/d Rijn gereden. Daar aangekomen zijn we eerst gaan lunchen in een tentje boven aan de dijk. Dat is vlakbij de pont die we moesten hebben om naar Tolkamer te gaan. Vanuit Tolkamer zijn we weer teruggelopen naar de pont en naar het centrum van Millingen a/d Rijn. De route gaat door recreatiegebied "De Beiland". De recreatieplas De Bijland ontstond vanaf 1926 toen hier de eerste grootschalige zandwinning van Nederland plaats vond. De plas staat in open verbinding met de rivier. De plas is ingericht als recreatiegebied voor zowel dagrecreatie als verblijfsrecreatie. Er is een jachthaven, een hoogwatervrije camping met eigen steigers, en een dagrecreatiestrand aan de oevers. Het was nu een heerlijk rustig gebied om doorheen te wandelen. Met een heerlijk zonnetje erbij. Het laatste stukje van de etappe was niet zo ver meer, maar 5,89 km. Maar die moesten er nog wel even bij om weer goed op de route van het Pieterpad te komen. De volgende etappes kunnen we vanaf de camping gaan lopen.

De paasdagen waren niet helemaal goed qua weer. Het was een beetje druilerig, somber en de temperatuur was ook niet erg hoog. Maar komend weekend gaat de temperatuur omhoog. De verwachting is dat het in Plasmolen net iets boven de 20 graden gaat worden met een zonnetje. Heerlijk na al die kou.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Van Braamt naar Tolkamer

IJsselstein - 11 maart 2018

Dit weekend zijn we weer verder gegaan met het Pieter(knooppunten)pad. De derde etappe. Die ging eigenlijk van Braamt naar Millingen a/d Rijn. Dan moet je met een pont de Rijn over. Maar omdat de pont in deze periode nog niet zo frequent vaart en dat we vanuit Millingen a/d Rijn ruim 1,5 uur terug hadden gemoeten met het openbaar vervoer, hadden we besloten om tot Tolkamer te lopen. Vandaar konden we heel makkelijk met een rechtstreekse bus terug naar Zevenaar (in 25 minuten), waar we een overnachting hadden geboekt. Vanuit Zevenaar was Braamt 's ochtends ook goed te bereiken. Het was een mooie etappe. Langs landbouwgebieden, dorpjes, bosgebieden die soms aardig omhoog liepen waardoor je soms een mooi uitzicht had. We liepen ook nog een stukje door Duitsland heen. In het Duitse dorpje Elten hebben we even wat gegeten en gedronken. Daarna liepen we vrij snel Duitsland weer uit richting Lobith en Tolkamer.

Braamt naar Tolkamer

Het weer viel zaterdag mee. Ze hadden eerder in de week veel regen voorspeld voor zaterdag, maar dat is gelukkig niet uit gekomen. We hebben de route zonder regen en soms zelfs met een flauw zonnetje kunnen lopen. Het laatste stukje van Tolkamer naar Millingen a/d Rijn gaan we voor april nog even lopen. Dat zijn niet zo veel kilometers meer. We zetten de auto dan in Millingen neer. Dan plannen we het zo dat we in twee uur heen en weer met de pont kunnen. Dat is zo wel te doen. De etappes daarna kunnen we vanaf de camping gaan lopen. De eerstvolgende etappe is van Millingen a/d Rijn naar Groesbeek. Dat wordt langzamerhand bekend terrein. Het is elke keer wel weer even puzzelen hoe je weer terug komt naar daar waar je 's ochtends bent vertrokken. Maar dat maakt het ook wel leuk. We hebben nu nog zo'n 202 kilometer te gaan.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Een muzikaal weekend

IJsselstein - 4 maart 2018

We hebben een muzikaal weekend achter de rug. Vrijdagavond zijn we eerst in het "Fulcotheater" in IJsselstein naar de voorstelling van Jeans "A brand new day" geweest. We gaan hier bijna elk jaar heen en ook dit keer werd er weer goed gezonden en gedanst. Alleen was de afwisseling in de muziekgenres . wat minder dan in de vorige shows. Er waren, op een duet, twee Nederlandse nummers en een blok met Duitse liedjes na, veel rhythm and blues. Maar het is altijd een leuke avond uit.

Best of Britain Gisterenavond zijn we naar de "Best of Britain - the 4th" geweest in het "Van der Valk Theaterhotel" in Almelo. We hadden deze show al een keer in het Fulcotheater hier in IJsselstein gezien, maar ik had deze voorstelling per ongeluk ook cadeau gekregen met diner en een overnachting in het hotel. Aangezien het een geweldige show is vond ik dat helemaal niet erg om er nog een keer naar toe te gaan. Syb van der Ploeg, Maarten Peters, Brenda Bee en Edward Reekers brengen samen met hun 5-koppige live band maken er een geweldige show van. The Best of Britain, is een muzikale voorstelling met de allergrootste hits van Engelse bodem. Onder meer The Beatles, Coldplay, Elton John, Pink Floyd, The Kinks, The Police, The Stones, Deep Purple, Genesis, Queen, Kate Bush, Led Zeppelin, The Moody Blues, Eric Clapton, David Bowie, Peter Gabriel, Radiohead, Robbie Williams e.v.a. In 2007 startte Syb van der Ploeg met een avondvullende popvoorstelling met de populairste Amerikaanse 'West Coast'-nummers aller tijden genaamd Motel Westcoast. Dit deed hij met Miriam Timmer (later overgenomen door Brenda Bee, Julian Thomas en Edward Reekers. Vanaf 2007 was er elke twee jaar een theatertournee met deze groep artiesten. In 2012 kwam er de "Best of Britain" bij, die ook om de twee jaar in de theaters te zien en horen was. Hier dus muziek van Britse muzikanten door bijna dezelfde bezetting als in "Motel Westcoast". Naar "Motel Westcoast" ben ik nog nooit geweest, maar als die ook weer in het theater komt, dan ga ik daar ook zeker naar kijken. Na de voorstelling hebben we nog een drankje gedronken in de foyer. Het was wel luxe dat we daarna niet nog een keer naar buiten moesten en gelijk de lift naar onze hotelkamer konden pakken.

Het diner en de overnachting in het hotel is zeer goed bevallen. Het eten was goed, de kamer erg netjes en ruim en het ontbijt was geweldig. Zo'n uitgebreid ontbijtbuffet heb ik nog nooit gezien. In de foyer waar, ook het restaurant en de bar waren, hadden ze alleen wat problemen met de verwarming na die koude periode. Dit was even opgelost met een blower maar het is niet echt lekker om in zo'n warme luchtstroom te zitten. Het wordt dan soms gewoon te heet. Maar dat zal van tijdelijke aard zijn. Verder was alles prima. Echt een leuke manier om een keer naar het theater te gaan.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Meteorologische lente

IJsselstein - 1 maart 2018

IJs achter het huis De meteorologische winter is gisteren in stijl afgesloten. Het was officieel de koudste 28 februari ooit gemeten. In De Bilt werd het maximaal -4,6 graden. Daarmee is het record van -1,6 graden uit 1904 verpulverd. Het is de hele week al ijzig koud in Nederland. Met temperaturen die al een paar keer in de nacht tot -10 zijn gedaald in het land. Gelukkig nog niet hier in IJsselstein. Maar afgelopen nacht deed leuk mee met -7,7 graden. Het water achter ons huis ligt al bijna helemaal dicht met ijs. Alleen bij bruggetjes is het nog open. Inmiddels is het druk bij die laatste open plekken met eenden en andere watervogels. Dus dat water blijft wel in beweging en niet zo snel bevriezen. De winter die toch nog op gang kwam in de laatste dagen van februari heeft toch een officiële vorstperiode gekregen. De laatste vorstperiode in ons land dateert uit 2013.

Vandaag is de meteorologische lente begonnen. Alleen qua temperatuur is de lente nog ver te zoeken. Met temperaturen van net onder het vriespunt en een snijdende wind is het gewoon ijskoud. Vannacht kunnen de temperaturen weer rond de -8 komen. Morgen nog een koude dag, maar daarna lijkt het langzamerhand weer wat warmer te worden. Er kan dit weekend wel wat sneeuw of ijzel gaan komen. We zullen het gaan zien. Van mij mag het nu wel wat warmer worden. Ik heb wel zin om weer een naar de camping te gaan.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Van Zelhem naar Braamt

IJsselstein - 21 februari 2018

Braamt Afgelopen weekend hebben we de tweede etappe van het tweede boekje van het Pieterpad gelopen. Deze ging van Zelhem naar Braamt. Aangezien er in deze plaatsen niet groot qua winkels en vermaak hadden we gekozen om in Doetinchem te overnachten. Doetinchem heeft een redelijk groot winkelbestand en veel restaurantjes en café's. Waar in andere plaatsen de winkels langzaam aan wel weer gevuld worden, stonden er in Doetinchem toch wel wat panden leeg. De restaurantjes en café's liepen wel heel goed. Alles was goed gevuld 's avonds. Maar de ligging van Doetinchem was perfect voor de etappe van Zelhem naar Braamt. Vanuit Doetinchem waren we in tien minuten met de bus in Zelhem. Vandaar zijn we gaan wandelen. De route was afwisselend door poldergebied, weidelandschappen en stedelijk gebied. Van alles wat dus. Aangekomen in Braamt zijn we gaan lunchen in één van de twee restaurantjes die we zo snel konden vinden. En met de bus waren we in tien minuten ook weer terug in Doetinchem.

's Avonds zijn we lekker gaan eten bij Grand-Café restaurant "Groeskamp". Dit is een wat duurder restaurant maar je kan er heerlijk eten. De wortelkerriesoep was erg lekker, de kalfsentrecôte zeer mals, en de rabarber met rode vruchten maakten het af. Later die avond zijn we nog wat gaan borrelen in café "De Kartouwe". Dit is een gezellig kroegje waar een biljart staat en je nog gewoon gezellig met een muziekje erbij kan zitten kletsen. We hebben in Doetinchem overnacht bij tadshotel "De Graafschap"s. Het hotel is kleinschalig, maar je kan er goed overnachten. Het ontbijt is goed en de kamers zijn rustig. De volgende etappe is van Braamt naar Millingen. Het wordt dan nog een uitdaging om met het openbaar vervoer vanuit Millingen terug te komen naar het hotel in Zevenaar. We zullen het gaan meemaken.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Carnaval is weer voorbij

IJsselstein - 15 februari 2018

Carnaval is alweer voorbij. IJsselstein heet nu weer gewoon IJsselstein in plaats van Apestad. De optocht was afgelopen zaterdag leuk. En hij was weer groot. Er waren 47 wagens en groepen. In Nijmegen lag dat aantal een dag later op 43. Is toch wel netjes voor IJsselstein. Kees de Aap mag weer voor een jaartje opgeruimd worden.

Kees de Aap

Zo en nu op naar de lente. De camping begint alweer te kriebelen.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Het Pieterpad deel 2

IJsselstein - 24 januari 2018

Kasteel Vorden Afgelopen weekend zijn we van start gegaan met het tweede boek van het Pieterpad. De eerste etappe van het tweede boek ging van Vorden naar Zelhem en was 18,7 km lang. Vorden is een dorp in Gelderland. Het ligt ongeveer 10 km ten zuidoosten van Zutphen en heeft circa 5100 inwoners. Net buiten Vorden ligt Kasteel Vorden. Een mooi kasteel om te zien. Kasteel Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. Het huis is door de eeuwen heen in het bezit geweest van verschillende adellijke geslachten. Na de Tweede Wereldoorlog staat het kasteel leeg en raakt het steeds meer in verval. In 1974 komt het kasteel samen met de bijbehorende goederen en grond in bezit van Het Geldersch Landschap. Het omliggende terrein wordt verkocht aan de gemeente Vorden. In 1976 werd het gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis van Vorden. In 2004 heeft de (voormalige) gemeente Vorden het kasteel verkocht aan particulieren. Deze hebben het huis in oude glorie hersteld. Sindsdien wordt het kasteel gebruikt als huwelijkslocatie en hotel. Het bekendst is Vorden vanwege het feit dat het acht kastelen telt, waarmee het een van de meest kastelen-rijke dorpen van Nederland is. Huis Vorden staat aan de rand van het dorp, de andere zeven staan er in een kring omheen. Vorden is een gezellige plaats. We hebben er nu twee keer overnacht en dat is goed bevallen. Het heeft een redelijk winkelbestand en leuke restaurantjes en eetcafé's waar je 's avonds ook nog lekker even wat kan gaan drinken.

De route was afwisselend door bosrijke gebieden en polderlandschap met weidse uitzichten. Door het bos was het soms wel even klauteren. Door de storm van afgelopen donderdag lagen er hier en daar wat bomen over het pad. Zo zie je maar dat wind een enorme kracht kan hebben. Het waren geen kleine boompjes. Onderweg in Hengelo even lekker gegeten bij een eetcafé in Hengelo. Daarna verder gewandeld naar Zelhem. Zelhem is ook een drop in Gelderland en heeft circa 5.760 inwoners. 's Avonds wordt om 21.00 uur de papklok geluid, een oude traditie in Zelhem. De papklok was in vroeger tijden de klok die men 's avonds luidde om het sluiten van de stadspoort aan te kondigen. Dit was voor de mensen die op het land werkten het teken dat het werk erop zat. Zodra de papklok luidde, ging men naar huis om een bord warme pap te eten, vandaar de naam. Wij hebben de papklok niet horen luiden. We waren 's avonds in Vorden weer lekker aan het eten bij dinercafé "Het wapen van Medler". Dit is een restaurant dat buiten Vorden ligt maar waar je erg goed kan eten. Een aanrader. De volgende etappe wordt in februari gelopen. Dan gaan we van Zelhem naar Braamt.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Storm in Nederland

IJsselstein - 19 januari 2018

Windkracht

Gisteren trok de tweede storm van dit jaar over Nederland. En het was een zware storm. De storm van 3 januari richtte voor zo'n 10 miljoen schade aan, maar de verzkeraars ramen de stormschade van gisteren op zo'n 90 miljoen. In grote delen van het land vielen tientallen bomen om, werden soms daken van huizen geblazen en werden vrachtwagens omver geblazen op de weg. Helaas waren er ook drie doden te betreuren. In Utrecht werd er een windstoot van 122 km per uur gemeten. Treinen reden niet meer en mensen werden aangeraden om binnen te blijven. Bij ons is het gelukkig bij het wegwaaien van twee matten gebleven. En die hingen tegen het hek van carport. En we hadden te maken met een bombogenesis. Wanneer de luchtdruk binnen 24 daalt met 24 hPa is er spreken we in de meteorologie van bombogenesis. In de Kooy in Noord-Holland was de druk woensdagavond 1002.3 hPa. Gisterenochtend daalde de barometer naar 977 hPa. Het drukverschil is dus ruim 25 hPa geweest in de kop van Noord-Holland.

Top 10 zwaarste stormn

Bovenstaande overzicht laat de top 10 van de zwaarste stormen zien die Nederland bereikt hebben, sinds 1910. Windkracht 11 is een zeer zware storm, en windkracht 12 is orkaankracht. De storm van vandaag voegt zich dus aan dit rijtje toe, waardoor we nu 13x keer een zeer zware storm in Nederland hebben gehad. De exacte cijfers van deze storm worden de komende dagen door het KNMI vastgesteld, maar een eerste indicatie is dat deze storm op de 8e, 9e of 10e plek gaat komen.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Gelukkig Nieuwjaar!!

IJsselstein - 1 januari 2018

Voor iedereen die dit leest. Een gelukkig, gezond en vreedzaam 2018!!!!.

Gelukkig nieuwjaar

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Oudjaarsavond

IJsselstein - 31 december 2017

Jaaroverzicht 2017 Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur. Tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Dit keer wilde ik eens alleen de leuke dingen aanhalen. Ellende is er al genoeg in de wereld. En leuke dingen zijn er genoeg geweest.

Op het sportieve vlak was het weer een goed jaar voor Nederland. In januari won Michael van Gerwen den PDC World Darts Championship. Hij won met 7-3 en werd hierdoor voor de tweede keer winnaar van dat darttoernooi. Ireen Wüst en Sven kramer werden respectievelijke voor de 5e en de 9e keer Eurpees Kampioen Allround schaatsen. En alsof het nog iet genoeg was werden Ireen Wuüt en Sven kramer respectievelijk voor de 6e en de 9e keer ook Wereld Kampioen Allround schaatsen. Op het Formule 1 racegebied moest de renstal van Max verstappen nog even warm lopen. Max Verstappen viel 5 keer uit en kwam nog wel een keer als derde over de finish in China. Maar na de zomervakantie ging het een stuk beter. Max Verstappen won de Grand Prix van Maleisië en Mexico en werd in Japan nog tweede. In de eindstand stond Max 6e. Lewis Hamilton werd voor de vierde keer wereldkampioen. In mei werd Tom Dumoulin als eerste Nederlander winnaar in de Giro d'�talia en won in juli won Anna van der Breggen de vrouwelijke variant van de Ronde van Italie, de Giro Rosa, In Augustus werden de Nederlandse voetbalvrouwen Europees Kampioen. In dezelfde maand prolongeerde Dafne Schippers haar WK tital op de 200 meter. Ranomi Kromowidjojo won bij het EK Kortebaan (zwemmen) in Denemarken 4 gouden medailles. Ze won individueel de 50m vrije slag en de 100m vrije slag en met de estafetteploeg de 4x50m vrije slag en de 4x50m wisselslag. En als klap op een vuurpijl heeft ze het wereldrecord op de 50 meter vrije slag verbeterd. In december Als dook Ranomi Kromowidjojo als eerste vrouw ooit in Berlijn onder de magische grens van 23 seconden . Ze klokte aan in 22.93.

Maar buiten de sport waren er nog meer leuke gebuertenissen. Op 27 april is Koning Willem-Alexander 50 jaar geworden. Om dit te vieren dineerde hij met 150 mensen die ook op 27 april jarig zijn. Een leuk initiatief. Koningin Elizabeth en prins Philip van Engeland vierden hun 70-jarig huwelijk. Maar het kan nog langer. op 22 januari 2017 waren Arend (100) en Aaltje Noordhuis (98) uit Ruinen 79 jaar met elkaar getrouwd. Dat ga ik niet meer redden vrees ik. Op 19 juli 2017 vierde Geertje Kuijntjes haar 112e verjaardag. Ze is daarmee de oudste ingezetene van Nederland. Op 4 augustus was de oudst levende persoon ter jarigr. Mevrouw Nabi Tajima uit Japan mocht 117 kaarsjes uitblazen. De economische groei in Nederland bereikt dit jaar een piekniveau van 3,3 procent, het hoogste niveau in de laatste tien jaar.. Het overgrote deel van de werkende Nederlanders ziet de loonstrookjes in 2017 hoger uitvallen. Het aantal werklozen daalt voor het eerst in acht jaar onder de 400.000 en in de lijst met rijkste landen ter wereld stijgt Nederland van de negende naar de achtste plek. In juni was het de warmste junimaand sinds het begin van de metingen in 1901 met een gemiddelde temperatuur van 18,1�C. Normaal = 15,6�C. En op de valreep hebben we vandaag nog een weerrecord te pakken. Het is vandaag officieel de warmste Oudejaarsdag ooit gemeten. In De Bilt werd het om 10:00 uur 12,5 graden en vervolgens liep de temperatuur nog verder op tot 13,7 graden aan het begin van de middag. Het record stond op 12,3 graden gemeten in 2006.

Oudjaarsavond 2017

Gelukkig hebben we naast alle ellende die vaak in een jaaroverzicht staan ook leuke dingen gehad in 2017. En het zijn er vast nog veel meer. En hopelijk mogen dat er 2018 nog veel meer worden. Voor vanavond staan de oliebollen en appelflappen al klaar en ligt de champagne al in de koelkast. Een leuke jaarwisseliing iedereen en tot volgend jaar. En wees voorzichtig met het vuurwer vanavond.

Een fijne jaarwisseling!........................email mij!

Voor weblogs van de vorige jaren, ga naar:
Oude weblogs