Weblog

Storm in Nederland

IJsselstein - 19 januari 2018

Windkracht

Gisteren trok de tweede storm van dit jaar over Nederland. En het was een zware storm. De storm van 3 januari richtte voor zo'n 10 miljoen schade aan, maar de verzkeraars ramen de stormschade van gisteren op zo'n 90 miljoen. In grote delen van het land vielen tientallen bomen om, werden soms daken van huizen geblazen en werden vrachtwagens omver geblazen op de weg. Helaas waren er ook drie doden te betreuren. In Utrecht werd er een windstoot van 122 km per uur gemeten. Treinen reden niet meer en mensen werden aangeraden om binnen te blijven. Bij ons is het gelukkig bij het wegwaaien van twee matten gebleven. En die hingen tegen het hek van carport. En we hadden te maken met een bombogenesis. Wanneer de luchtdruk binnen 24 daalt met 24 hPa is er spreken we in de meteorologie van bombogenesis. In de Kooy in Noord-Holland was de druk woensdagavond 1002.3 hPa. Gisterenochtend daalde de barometer naar 977 hPa. Het drukverschil is dus ruim 25 hPa geweest in de kop van Noord-Holland.

Top 10 zwaarste stormn

Bovenstaande overzicht laat de top 10 van de zwaarste stormen zien die Nederland bereikt hebben, sinds 1910. Windkracht 11 is een zeer zware storm, en windkracht 12 is orkaankracht. De storm van vandaag voegt zich dus aan dit rijtje toe, waardoor we nu 13x keer een zeer zware storm in Nederland hebben gehad. De exacte cijfers van deze storm worden de komende dagen door het KNMI vastgesteld, maar een eerste indicatie is dat deze storm op de 8e, 9e of 10e plek gaat komen.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Gelukkig Nieuwjaar!!

IJsselstein - 1 januari 2018

Voor iedereen die dit leest. Een gelukkig, gezond en vreedzaam 2018!!!!.

Gelukkig nieuwjaar

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Oudjaarsavond

IJsselstein - 31 december 2017

Jaaroverzicht 2017 Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur. Tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Dit keer wilde ik eens alleen de leuke dingen aanhalen. Ellende is er al genoeg in de wereld. En leuke dingen zijn er genoeg geweest.

Op het sportieve vlak was het weer een goed jaar voor Nederland. In januari won Michael van Gerwen den PDC World Darts Championship. Hij won met 7-3 en werd hierdoor voor de tweede keer winnaar van dat darttoernooi. Ireen Wüst en Sven kramer werden respectievelijke voor de 5e en de 9e keer Eurpees Kampioen Allround schaatsen. En alsof het nog iet genoeg was werden Ireen Wuüt en Sven kramer respectievelijk voor de 6e en de 9e keer ook Wereld Kampioen Allround schaatsen. Op het Formule 1 racegebied moest de renstal van Max verstappen nog even warm lopen. Max Verstappen viel 5 keer uit en kwam nog wel een keer als derde over de finish in China. Maar na de zomervakantie ging het een stuk beter. Max Verstappen won de Grand Prix van Maleisië en Mexico en werd in Japan nog tweede. In de eindstand stond Max 6e. Lewis Hamilton werd voor de vierde keer wereldkampioen. In mei werd Tom Dumoulin als eerste Nederlander winnaar in de Giro d'talia en won in juli won Anna van der Breggen de vrouwelijke variant van de Ronde van Italie, de Giro Rosa, In Augustus werden de Nederlandse voetbalvrouwen Europees Kampioen. In dezelfde maand prolongeerde Dafne Schippers haar WK tital op de 200 meter. Ranomi Kromowidjojo won bij het EK Kortebaan (zwemmen) in Denemarken 4 gouden medailles. Ze won individueel de 50m vrije slag en de 100m vrije slag en met de estafetteploeg de 4x50m vrije slag en de 4x50m wisselslag. En als klap op een vuurpijl heeft ze het wereldrecord op de 50 meter vrije slag verbeterd. In december Als dook Ranomi Kromowidjojo als eerste vrouw ooit in Berlijn onder de magische grens van 23 seconden . Ze klokte aan in 22.93.

Maar buiten de sport waren er nog meer leuke gebuertenissen. Op 27 april is Koning Willem-Alexander 50 jaar geworden. Om dit te vieren dineerde hij met 150 mensen die ook op 27 april jarig zijn. Een leuk initiatief. Koningin Elizabeth en prins Philip van Engeland vierden hun 70-jarig huwelijk. Maar het kan nog langer. op 22 januari 2017 waren Arend (100) en Aaltje Noordhuis (98) uit Ruinen 79 jaar met elkaar getrouwd. Dat ga ik niet meer redden vrees ik. Op 19 juli 2017 vierde Geertje Kuijntjes haar 112e verjaardag. Ze is daarmee de oudste ingezetene van Nederland. Op 4 augustus was de oudst levende persoon ter jarigr. Mevrouw Nabi Tajima uit Japan mocht 117 kaarsjes uitblazen. De economische groei in Nederland bereikt dit jaar een piekniveau van 3,3 procent, het hoogste niveau in de laatste tien jaar.. Het overgrote deel van de werkende Nederlanders ziet de loonstrookjes in 2017 hoger uitvallen. Het aantal werklozen daalt voor het eerst in acht jaar onder de 400.000 en in de lijst met rijkste landen ter wereld stijgt Nederland van de negende naar de achtste plek. In juni was het de warmste junimaand sinds het begin van de metingen in 1901 met een gemiddelde temperatuur van 18,1C. Normaal = 15,6C. En op de valreep hebben we vandaag nog een weerrecord te pakken. Het is vandaag officieel de warmste Oudejaarsdag ooit gemeten. In De Bilt werd het om 10:00 uur 12,5 graden en vervolgens liep de temperatuur nog verder op tot 13,7 graden aan het begin van de middag. Het record stond op 12,3 graden gemeten in 2006.

Oudjaarsavond 2017

Gelukkig hebben we naast alle ellende die vaak in een jaaroverzicht staan ook leuke dingen gehad in 2017. En het zijn er vast nog veel meer. En hopelijk mogen dat er 2018 nog veel meer worden. Voor vanavond staan de oliebollen en appelflappen al klaar en ligt de champagne al in de koelkast. Een leuke jaarwisseliing iedereen en tot volgend jaar. En wees voorzichtig met het vuurwer vanavond.

Een fijne jaarwisseling!........................email mij!

Voor weblogs van de vorige jaren, ga naar:
Oude weblogs