Weblog

Texel

IJsselstein - 14 oktober 2021

Vuurtoren van Texel Verleden week zijn we een midweek naar Texel geweest. Ik was er nog nooit geweest en wilde wel een keertje gaan kijken daar. Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het De lengte van Texel is twintig km en de gemiddelde breedte acht km. Wij hadden een Landal huisje op het park "Landal Beach Park Texel". in De Koog. Dit is een net park en we hadden een heel mooi huisje. Mooie keuken, badkamer met bubbelbad en een gezellige houtkachel. We hadden die dagen best mooi weer. Heel veel zon gehad. We hebben n middag regen gehad. Dus dat valt heel erg mee voor oktober. We zijn de bezienswaardigheden en dorpjes afgereden. Naar de vuurtoren op de kop van het eiland en de dorpjes De Cocksdorp, Oosterend, Nieuweschild, Den Burg en Den Hoorn. Dat laatste dorpje hebben we vanuit De Koog met de fiets gedaan. De Koog en Den Burg zijn de grootste dorpen op het eiland. De Koog is een echte badplaats met een leuk straatje met allerlei restaurantjes, cafés en winkeltjes. En je loopt zo naar het strand. Oudeschild bleek ook een heel leuk havenstadje te zijn.

Eén van de leukste dingen op Texel vond ik toch "Ecomare". Ecomare combineert opvang van zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Het is mooi om te zien hoe die zeehonden worden opgevangen en hoe klein ze soms ook nog zijn. De zeehondjes gaan eerst naar een quarantainehuis om aan te sterken als ze ziek en verzwakt zijn. Daar zijn allemaal kleine hoekjes met baden vloerverwarming en warmtelampen zodat ze hun energie helemaal kunnen gebruiken om op te knappen. Zodra ze wat opgeknapt (en minstens 15 kg.) zijn gaan ze naar een klein buitenbad. Als dat ook goed gaat gaan ze weer naar een groter bad totdat ze weer uitgezet kunnen worden. Maar dan moeten we wel minstens 30 kg. wegen. Dit duurt gemiddeld zo'n maand of drie. Wij zagen daar Bella in het kleinere buitenbad dobberen. Ze lag rustig met haar oogjes dicht te genieten van het mooie weer. Bella was op 1 september bij de opvang binnen gekomen nadat ze zeer verzwakt op het strand was gevonden. Ze woog 9,8 kilo. Dat was veel te weinig voor een zeehondje van ongeveer 8 weken. Maar ze was in die weken al aardig gegroeid en zwom al in het kleine buitenbad. Nog wat weken erbij en ze kan de zee weer in.

Bella
Bella

Maar Texel is heel goed bevallen. De tocht met de veerboot gaat ook goed. Alles gaat vloeiend en het is goed geregeld. Op de heenweg hadden we een perfecte aansluiting. We kwamen om 13:58 aanrijden en om 14:00 vertrok de boot. Beter kan je het niet timen. Op de terugweg moesten we even een half uurtje wachten. Maar in 20 minuten ben je aan de andere kant.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Alternatieve Airborne wandeltocht 2021

IJsselstein - 19 september 2021

Op 4 september 2021 zou de 74ste Airborne wandeltocht gehouden worden, maar door de coronamaatregelen is deze ook dit jaar afgelast. Er was wel een mogelijkheid om de alternatieve Airborne wandeltocht te lopen tussen 2 augustus en 26 september 2021. Wij hebben onze alternatieve Airborne wandeltocht gisteren gelopen. We hebben er een route van 18,3 km. We hebben wel in de gedachtenis van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog een route uitgestippeld. We zijn langs monumenten en begraafplaatsen gelopen in de omgeving van Mook, Molenhoek en Groesbeek. We zijn als eerste naar de Mook War Cemetery gelopen, een klein stukje van de plek waar we gestart zijn.

Mook War Cemetery is de laatste rustplaats voor 322 gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen in de Nederlandse gemeente Mook en Middelaar. De erebegraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De 322 gesneuvelde komen uit vijf verschillende landen, te weten:

- Verenigd Koninkrijk (297)
- Polen (11)
- Canada (10)
- Australi (3)
- Nieuw-Zeeland (1).

Voor het ereveld staat het Cross of Sacrifice, gemaakt van Portland-natuursteen. Hierop is een metalen zwaard bevestigd.

Mook War Cemetery Mook War Cemetery
Mook War Cemetry, Cross of Sacrifice Mook War Cemetry, ereveld

Daarna zijn we doorgewandeld naar Groesbeek. Naar Groesbeek Canadian War Cemetery. Groesbeek Canadian War Cemetery is de laatste rustplaats voor 2619 militairen die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog, vooral Canadezen. De oorlogsbegraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Aan het begin staat het Memorial, een wand van witte natuursteen die alle namen bevat van soldaten die vermist zijn nadat in augustus 1944 de Franse rivier de Seine was overgestoken. Dit zijn 1.047 namen (942 Britse soldaten, 102 Canadese soldaten, twee soldaten uit Zuid-Afrika en één Britse piloot). Boven op de gedenkmuur staat de latijnse tekst: PRO AMICIS MORTUI AMICIS VIVIMUS dit betekent Wij leven door in de harten van de vrienden voor wie wij stierven. Op de kop van het ereveld staat het Cross of Sacrifice, een van portlandsteen gemaakt kruis met daarop een metalen zwaard. Van de militairen die in Groesbeek begraven liggen zijn er 2598 geïdentificeerd.

- 2331 militairen uit Canada (2190 van de landmacht 141 van de luchtmacht)
- 256 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (3 van de marine, 213 van de landmacht, 40 van de luchtmacht)
- 3 militairen uit Australi (luchtmacht)
- 3 militairen uit Belgi (landmacht)
- 2 militairen uit Polen (landmacht)
- 1 militair uit Nieuw-Zeeland (luchtmacht)
- 1 militair uit Rusland (landmacht), - 1 militair uit Nederland (landmacht, commando)
- 1 militair uit Joegoslavi (landmacht)

Daarnaast liggen er 21 gesneuvelde militairen uit het Verenigd Koninkrijk en Canada van wie de naam niet bekend is. De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Groesbeek Canadian War Cemetery Groesbeek Canadian War Cemetery
Groesbeek Canadian War Cemetery, Memorial Groesbeek Canadian War Cemetery, ereveld

Groesbeek Canadian War Cemetery
Groesbeek Canadian War Cemetery, Cross of Sacrifice

Het blijft altijd heel indrukwekkend om al die graven te zien. Zoveel jonge mensen die omgekomen zijn bij de bevrijding van Nederland. Dat is iets om altijd te blijven herdenken.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Grand Prix Formule 1 van Nederland

IJsselstein - 6 september 2021

De Grand Prix van Nederland is een race uit de Formule 1 die tussen 1952 en 1985 dertig maal gehouden werd. Na een afwezigheid van 35 jaar zou de race in 2020 terugkeren op Circuit Zandvoort. Door de coronamaatregelen werd de race vorig jaar geannuleerd. Maar gisteren was het eindelijk zover. Na 36 jaar was er weer een Formule 1 race op het circuit van Zandvoort verreden. In 2019 en 2020 is het circuit helemaal verbouwd ter voorbereiding op de Formule 1 race. Hoewel vanwege de nog steeds geldende coronamaatregel de tribunes niet volledig gevuld mochten worden is het een spektakel geworden waarover met in het buitenland over spreekt. Max Verstappen neemt met deze overwinning de leiding over van Lewis Hamilton in de WK-stand.

En hoe mooi was het ook dat Max Verstappen op zaterdag Pole Position wist te bemachtigen en zondag de race won. Voor eigen publiek. Het publiek ging helemaal uit zijn dak. Max Verstappen is de eerste Nederlander die de Grand Prix van Nederland gewonnen heeft. Hij schaart zich hiermee in het rijtje van Nikki Lauda, Alain Prost, Jackie Stewart en Jim Clark. Jim Clark is recordhouder met vier overwinningen in Nederland. Mocht de Grand Prix van Nederland weer vaker verreden gaan worden (ik hoop het wel), dan kan Max Verstappen misschien wel een poging wagen om dit te gaan overtreffen. Hij is nog jong.

Max Verstappen in Zandvoort
Winnaar Grand Prix Formule 1 van Nederland, Max Verstappen

De volgende race is in Italië volgend weekend, maar eerst nog even hiervan genieten.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Lente in februari

IJsselstein - 22 februari 2021

Gisteren was het de warmste dag sinds de eerste meting in De Bilt. Het werd 16,9 graden. Het oude record stond op 14,5 uit 1990. Wat een verschil met een week terug. Toen zaten we nog met sneeuw, ijzel en kou. Nu kon je bijna zonder jas in het zonnetje zitten. Hoewel het er vorig weekend wel heel mooi uit zag, gaat mijn voorkeur toch naar het warmere weer. Zaterdag hebben we bij Nijmegen even door de Ooijpolder gewandeld. Het leek net lente, terwijl het toch nog pas februari is. Het kan nog steeds alle kanten op gaan met het weer, dus geniet er nog maar even van deze week.

Zicht op Nijmegen vanuit Ooijpolder
Zicht op Nijmegen vanuit de Ooijpolder

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Laatste winterdag (hoop ik)

IJsselstein - 14 februari 2021

Vandaag was het voorlopig de laatste winterdag van dit winterseizoen. Na een week van sneeuw en kou gaat het vanaf morgen flink dooien. Deze week bleef de sneeuw die vorig weekend gevallen was overal liggen. Op de camping zijn er vier nachten onder de -10 graden geweest zag ik gisteren op mijn weerstation. Het koudste was het afgelopen vrijdag op zaterdag nacht. Toen heeft het -13,4 graden gevroren. Gisteren zijn we in de omgeving rond gaan wandelen en hebben we mooie plaatjes kunnen schieten.

Sneeuw omgeving Plasmolen Sneeuw omgeving Plasmolen
Schildersweg, Plasmolen Uitzicht richting De Diepen

Sneeuw omgeving Plasmolen Sneeuw omgeving Plasmolen
De Jansberg De Jansberg

Sneeuw omgeving Plasmolen Sneeuw omgeving Plasmolen
De Jansberg Vijver bij oud Hotel de Plasmolen

Sneeuw omgeving Plasmolen IJs in IJsselstein
De Siep IJs achter ons huis

Nu we dit moois hebben gehad mag het van mij wel weer lente worden. Maar in Nederland weet je het nooit.

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Winter in Nederland

IJsselstein - 8 februari 2021

We hebben er even op moeten wachten, maar het is nu echt winter in Nederland. Gisteren viel er in delen van het land tot 30 cm sneeuw. We waren op de camping maar voor we naar huis konden rijden moesten we wel even een zetje krijgen om uit de sneeuwmassa weg te komen. We hebben er een stuk langer over gedaan dan normaal om thuis te komen. De komende week kan het tot -14 graden gaan vriezen 's nachts. Brrr. Maar dit winterweer levert wel mooie plaatjes op.

Sneeuw op de camping Sneeuw op de camping
Camping De Geuldert Camping De Geuldert

Een witte wereld Sneeuw in IJsselstein
Onderweg naar huis De stoelen op het dakterras

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Gelukkig Nieuwjaar!!

IJsselstein - 1 januari 2021

Voor iedereen die dit leest. Een gelukkig, gezond en vreedzaam 2021!!!!.

Gelukkig nieuwjaar

Wil je een reactie kwijt?.....email mij!

Voor weblogs van de vorige jaren, ga naar:
Oude weblogs